Cultuur & Media
KRO-NCRV

Abdelkader Benali wint Gouden Ganzenveer 2020

foto: Linda Stulicfoto: Linda Stulic
  1. Nieuwschevron right
  2. Abdelkader Benali wint Gouden Ganzenveer 2020

De Academie De Gouden Ganzenveer kent de Gouden Ganzenveer 2020 toe aan schrijver en programmamaker Abdelkader Benali. Dat maakte Academievoorzitter Jet Bussemaker zojuist bekend in het radio-programma De Taalstaat.

Benali wordt geëerd als ambassadeur van de Nederlandse taal die met zijn enthousiasmerende inzet jongeren weet te bereiken. Met zijn veelzijdige pen die hij speels en creatief inzet slaat hij een brug tussen culturen. Zijn toewijding aan de publieke zaak van het geschreven woord, zijn grote bijdrage – juist vanuit een Marokkaanse achtergrond - maken hem tot de Gouden Ganzenveerlaureaat 2020. Bussemaker: "Hij is een verbinder. Wat wij heel mooi vinden is dat zeker in een tijd van crisis van het lezen hij als geen ander jongeren weet te stimuleren om te lezen."

Benali reageert in De Taalstaat op het winnen van de prijs. "Mensen enthousiast maken over literatuur zit in mijn DNA, want van praten over een boek ga je ook lezen. Ik vind niets leuker dan jonge mensen enthousiast maken voor de taal en dat dat wordt bekroond, geweldig."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Prijsuitreiking

De prijs wordt op donderdag 2 april uitgereikt in Amsterdam. Benali mag zelf invulling geven aan de avond en zal op de avond vertellen over zijn liefde voor de taal. "Ik kom zelf uit een laaggeletterd milieu en heb literatuur omarmd, dus dat wil ik delen." Ook zal acteur Bilal Wahib een stuk spelen uit de bewerking van Hamlet waar Benali op dit moment aan werkt.

De Academie kent jaarlijks deze culturele prijs toe om het geschreven en gedrukte woord in het Nederlands taalgebied onder de aandacht te brengen. De leden van de Academie zijn afkomstig uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek en het bedrijfsleven. Benali wordt na het winnen van de prijs toegevoegd aan de Academie.

Ster advertentie
Ster advertentie