Cultuur & Media

Wat als je hetzelfde lichaam hebt als een historische 'mismaakte psychopaat'?

foto: Robin Vogelfoto: Robin Vogel
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat als je hetzelfde lichaam hebt als een historische 'mismaakte psychopaat'?

[VPRO] De ene acteur speelde hem nog valser en mismaakter dan de ander. De rol van Richard III uit het gelijknamige stuk van Shakespeare is een dankbare: lekker losgaan op het personage van kreupele psychopaat, moordzuchtige tiran. 'Arme, arme Richard', dacht cabaretier en theatermaker Wart Kamps. Hij maakte een solovoorstelling waarin hij Richards naam probeert te zuiveren.

Want de Richard uit Shakespeares stuk berust op een leugen, ontdekte Kamps toen hij uitgebreid historisch onderzoek deed voor zijn voorstelling. Richard wás helemaal niet zo slecht. En hij had ook geen bochel.

In Kamps voorstelling 'De Goede Richard III' speelt Kamps de 'échte Richard'. Deze probeert, zwaar gefrustreerd over al het imago-onrecht dat hem is aangedaan door 'William S.', het publiek te overtuigen van zijn goedheid.

Zelfde gekromde rug

Kamps kwam op het idee voor de voorstelling toen hij een röntgenfoto zag van het geraamte van Richard, dat een paar jaar geleden onder een parkeerplaats in Leicester werd gevonden, vertelt hij bij Nooit meer Slapen. Het skelet had precies dezelfde kromming in de ruggewervel als Kamps zelf heeft. Net als Kamps, had Richard namelijk scoliose. Bovendien was Richard waarschijnlijk even klein en dun als Kamps.


Het geraamte van Richard III. Bron: Flickr University of Leicester

'Hé jij hebt een bochel!'

Die fysieke gelijkenis schepte een band. "Shakespeare heeft van hem een gebochelde gemaakt, met ook nog een verlamd handje en een mank been. En lelijk. Terwijl hij alleen maar scoliose had", zegt Kamps verontwaardigd in een interview met NRC. "Ik ben op school met gym ook wel uitgescholden: ‘hé, jij hebt een bochel!’, omdat mijn schouderblad een stukje uitstak. Dus ik herkende dat wel, ja, die lelijke uitvergroting van een fysieke beperking. Vrienden zeiden al dat deze rol mij letterlijk op het lijf is geschreven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Twitter en vlogs

Zo'n vijfhonderd jaar na dato probeert Kamps in de gedaante van de schriele Richard (verbitterd, maar zónder bochel) de smadelijke geschiedschrijving recht te zetten. Een zinloze exercitie natuurlijk, en dat beseft Richard/Kamps ook wel.

"Het past eigenlijk heel goed bij de Twitter- en vlogcultuur van nu. Die comments zijn vaak verschrikkelijk, maar je kunt er niet veel tegen doen." Het Shakespearestuk en alle vertolkingen daarvan zijn een soort 'comments-to-the-max', stelt Kamps. "Je kunt er tegen vechten, zoals Richard doet, maar uiteindelijk kun je niet bepalen wat mensen over je denken."

Ster advertentie
Ster advertentie