Cultuur & Media
MAX

Marga van Praag: 'De Van Praagen zijn buitenspelers'

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Marga van Praag: 'De Van Praagen zijn buitenspelers'

Veertig jaar geleden startte de NOS met het Jeugdjournaal. Marga van Praag was daar vanaf het eerste uur bij betrokken en zou er bijna veertien jaar werkzaam blijven. Voor Van Praag was het een plek om iets neer te zetten. Zelf noemt ze het 'buitenspelen'. "Dat had mijn hele generatie."

Video niet beschikbaar

Dat zei Marga van Praag zondag op De Perstribune van MAX. Van Praag denkt dat de Tweede Wereldoorlog daar van grote invloed op is geweest. "Als kind van overlevers van de Tweede Wereldoorlog, had ik altijd het gevoel dat ik iets heel speciaals moest neerzetten. Dus niet alleen de zelfgebakken appeltaart moest goed zijn, maar ik moest echt iets achterlaten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tegelijk zorgde dat voor een gekke tegenstelling. "Ik ging naar buiten om me te laten zien, maar er zat ook iets Calvinistisch in ons. Je moet bijzonder zijn, maar dat mag eigenlijk niet."

Jeugdjournaal

Na een periode bij de VARA, waar Van Praag niet gelukkig was, schreef ze een brief aan de NOS. Ze stelde van nieuws, kinderen en televisie te houden. Bij het Jeugdjournaal bekleedde ze allerlei functies. Van redacteur en verslaggever tot presentator. Van Praag is zelfs gekozen tot beste presentatrice uit de geschiedenis van het programma.

Als verslaggever bij het Jeugdjournaal maakte ze haar wellicht gekste reportage in de Duitse stad Bremen. Na een dag filmen in de stad kwam ze met haar cameraman in een café te zitten. Toen ze naar het toilet ging ontdekte ze dat die volhing met hakenkruizen. "Het bleek het nazi-café van Bremen te zijn, waar nooit iemand durfde te komen." Ze begon te draaien op het toilet en interviewde de café-eigenaar. Dat interview ging heel Europa door.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Later vertrok Van Praag naar het 'echte' NOS Journaal, maar zo mooi als bij het Jeugdjournaal werd het niet meer. "Het Jeugdjournaal paste beter bij me", zegt ze daarover.

De Perstribune: Marga van Praag

Ster advertentie
Ster advertentie