Cultuur & Media

Waarom fans de nieuwe Lord of the Rings-serie online helemaal afkraken

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom fans de nieuwe Lord of the Rings-serie online helemaal afkraken

Eindelijk was het er dan: de langverwachte serie Lord of the Rings: The Rings of Power. Toch kraken fans de serie helemaal af op verschillende online platforms. Waarom organiseren zij zo'n 'review bomb'? Mediawetenschapper Dan Hassler-Forest legt het uit in EenVandaag.

Hassler-Forest, van de Universiteit Utrecht, ziet het fenomeen al zo'n 5 jaar voorbij komen. "In het verleden hebben we dit gezien bij films als Captain Marvel en Star Wars: The Last Jedi", vertelt hij. "En op dit moment bijvoorbeeld ook bij de Marvel-serie She-Hulk."

Witte heteroman

The Rings of Power is slachtoffer van een georkestreerde poging om de gemiddelde waardering te laten kelderen, vertelt Hassler-Forest. Het zogenoemde 'review bombing': speciaal geprogrammeerde bots overspoelen websites met slechte recensies, waar volgens de mediawetenschapper meestal fans achter zitten die ontevreden zijn over een nieuwe richting.

Hij ziet het vooral voortkomen uit online fancultuur die zich sterk richt op een paar specifieke mediavormen en genres, zoals games, science fiction, fantasy of horror. "Niet geheel toevallig ook genres die voorheen werden gezien als het exclusieve domein van witte heteromannen."

'Eigenaarschap' van fans

Die groep ergert zich dan bijvoorbeeld aan het feit dat superheld Captain Marvel een vrouwelijk hoofdpersonage met een feministisch karakter is, zegt Hassler-Forest. En dat in Star Wars een groot aantal vrouwelijke acteurs en niet-witte personages de leidende rollen hebben, leidde ook tot reacties: "Je ziet telkens dat het gaat om een groep fans die ontevreden is dat de centrale rol niet vertolkt wordt door iemand die op hem of haar lijkt."

"Het gaat uiteindelijk om eigenaarschap van fans die een bepaald genre volgen. Lord of the Rings draaide vroeger om witte mannen, maar de laatste jaren zie je daar een verschuiving in ontstaan, met een diversere cast", legt hij uit. "Dat is niet alleen in de filmwereld zo, maar overal in de maatschappij. Daar wordt deze groep fans onrustig en boos van."

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie