Cultuur & Media
AVROTROS

Gert Jakobs: 'Het wordt tijd dat Tom Dumoulin de Tour de France wint'

foto: Miss Podcastfoto: Miss Podcast
  1. Nieuwschevron right
  2. Gert Jakobs: 'Het wordt tijd dat Tom Dumoulin de Tour de France wint'

"Er is geen wielrenner die zich zo kan focussen en voorbereiden op de Tour de France als Tom Dumoulin". Voormalig profwielrenner Gert Jakobs heeft er vertrouwen in dat de Nederlander dit jaar de winst kan grijpen in de Tour de France. Dat zei hij in Miss Podcast.

#98 - Gert Jakobs recenseert Drive - Miss Podcast

Jakobs kan zich niet voorstellen dat de Tour de France dit jaar doorgaat. De grootste wielerwedstrijd van de wereld moet starten op 29 augustus. Tweehonderd wielrenners, 4.000 mensen in de organisatie en dan nog miljoenen mensen die naar de koers komen kijken. "En de organisatie heeft al gezegd: wij gaan niet rijden zonder publiek. Dan denk ik, dan is het toch onverantwoord om drie weken door Frankrijk te koersen. En natuurlijk zeggen ze nu: de Tour de France gaat door, anders gaat driekwart van de ploegen omvallen. Maar ik zie dat niet gebeuren."

Tom Dumoulin

Als de Ronde van Frankrijk toch doorgaat zet Jakobs zijn geld op Tom Dumoulin. "Ik denk dat hij een fantastisch goede kans maakt. Ik zie hem ver komen, ook in zo'n geweldige ploeg, dat Jumbo-Visma." Maar volgens Gert is het een van de laatste kansen voor de Limburger. "Hij wordt ook steeds ouder en er komt een hele jonge generatie aan die enorm hard kan fietsen. Het wordt een keer tijd en het moet dit jaar gebeuren. Aan die kant hoop ik wel dat de Tour de France doorgaat."

Meesterknecht

Al sinds hij in 1968 Jan Janssen de gele trui zag winnen wist hij het, ik wil zelf ook de Tour de France fietsen. Dat deed hij vijf keer. Als meesterknecht liet hij Jean-Paul van Poppel meerdere sprints winnen, zoals in 1988 op de Champs-Élysées. En met zijn hulp werd Erik Breukink derde in het eindklassement in 1990. Maar zelf als kopman een koers rijden zag hij niet zitten. "Met die druk kan ik helemaal niet omgaan, dat is niets voor mij. Dan ging ik fietsen met vierkante wielen. Hoe dichter ik bij de finish kwam, hoe meer ik dacht: ik kan beter omdraaien en naar huis fietsen."

Miss Podcast

In Miss Podcast ontvangt presentator Mischa Blok een bekende Nederlander en praat over de belangrijkste geluiden uit zijn of haar leven en ze recenseren een podcast die bij de gast past. Miss Podcast is van maandag tot en met donderdag tussen 01:00 en 02:00 uur op NPO Radio 1. Natuurlijk op alle andere momenten te beluisteren in de podcastapps van Apple, Spotify, Google en via de site van NPO Radio 1.

Luister hier naar de aflevering met Mark Tuitert
Luister hier naar de aflevering met Nynke de Jong

Ster advertentie
Ster advertentie