Cultuur & Media
NOS

Volkskrant bestaat 100 jaar: 'We hebben honderd Nederlanders tussen 0 en 100 jaar geïnterviewd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Volkskrant bestaat 100 jaar: 'We hebben honderd Nederlanders tussen 0 en 100 jaar geïnterviewd'

De Volkskrant viert op vrijdag 1 oktober zijn honderdste verjaardag. 'Een eeuwigheid en tegelijkertijd een lichtflits in de geschiedenis', zo noemt de krant het zelf. NOS Met het Oog op Morgen sprak met de hoofdredacteur Pieter Klok.

"We hebben op de voorpagina een hele grote foto van Jan van der Zouwen. Hij is op precies dezelfde dag geboren als de Volkskrant, dus op 1 oktober 1921", zei hoofdredacteur Pieter Klok in NOS Met het Oog op Morgen. Op zaterdag staat Van der Zouwen in een speciale bijlage over honderd Nederlanders in de leeftijd van 0 tot 100 jaar. "We hebben deze mensen geportretteerd en geïnterviewd. Zo hopen we een mooi beeld van het Nederlandse volk te geven. We zijn immers de Volkskrant."

Clubblad

In die speciale bijlage staat ook de allereerste Volkskrant. Die telt acht pagina's met alleen maar tekst. Het zou nog tweeënhalf jaar duren voordat er ook foto's worden gepubliceerd. "Het was een hele kleine krant met een paar duizend abonnees, allemaal katholieke arbeiders. Het ging vooral over tirades tegen de socialisten en liberalen. De arbeider werd op het hart gedrukt vooral katholiek te blijven", aldus Klok. "Het was een soort clubblad voor een vrij kleine groep mensen. Het doet een beetje denken aan het blad van een voetbalclub."

Identiteit

Een verslaggever en columniste van de Volkskrant ging op zoek naar het dna van de krant. Die heeft hij volgens Klok niet gevonden. "Het zit vol tegenstrijdigheden en paradoxen. Het is blijkbaar vrij moeilijk om je eigen identiteit te zien. Dat is meer iets aan anderen om te beoordelen. Hij heeft het aan heel veel mensen gevraagd, maar we zijn alles tegelijkertijd. We zijn soms bewonderend, soms kritisch, soms idealistisch, soms cynisch. De krant bestaat uit meer dan 300 mensen die elke dag schrijven. Het is eigenlijk een optelsom van identiteiten."

oog volkskrant

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie