Cultuur & Media
NTR

Geertjan Lassche is Journalist van het Jaar 2020

foto: Duco de Vriesfoto: Duco de Vries
  1. Nieuwschevron right
  2. Geertjan Lassche is Journalist van het Jaar 2020

Geertjan Lassche is uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2020. De redactie en redactie-adviesraad van Villamedia geven hem de titel voor het bedenken en maken van het tv-programma Frontberichten, waarmee hij Nederland afgelopen voorjaar kennis liet maken met de rauwe werkelijkheid van de corona-epidemie.

De avond na de bekendmaking was Geertjan Lassche te gast in Kunststof.

Geertjan Lassche, filmmaker en journalist - Kunststof

Met de prijs worden één of meer personen geëerd voor een uitzonderlijke journalistieke prestatie in het voorgaande jaar. De jury bestaat uit de redactie en de redactie-adviesraad van Villamedia. De prijs bestaat – behalve uit eeuwige roem en opname in onderstaande eregalerij - uit een beeldje van de Haagse kunstenaar Loek Bos.

Frontberichten

Lassche bedacht het format voor Frontberichten kort na het uitbreken van het coronavirus. Door mensen in de vuurlinie te vragen om te gaan filmen, bracht hij Nederland in 53 afleveringen aan het bed van doodzieke coronapatiënten op de momenten dat zelfs familie er niet bij mocht zijn.

Mensen die de Nederlandse samenleving door deze crisis slepen houden via vlogs het land op de hoogte van hoe zij deze periode beleven. Een dagelijkse update met berichten van de frontlinie. In deze video-dagboeken horen we de artsen, verpleegkundigen, leraren, thuiszorgmedewerkers, politieagenten, schoonmakers, en andere hulpverleners uit heel Nederland.

Frontberichten werd al beloond met een nominatie voor de Nipkow-schijf en de Rose d’Or.

Geertjan Lassche

Filmmaker en onderzoeksjournalist Geertjan Lassche (1976) maakt onafhankelijke documentaires. Hij begon zijn carrière bij de actualiteitenrubrieken Twee Vandaag, Netwerk en Uitgesproken.

In 2008 en 2009 werd hij meerdere malen genomineerd voor een Tegel voor onder andere zijn reportages 'Adoptieschandaal India' en 'Van leven ga je dood'. De documentaire Vreemdelingen en Bijwoners (2011) leverde hem een Tegel op. Zijn documentaire Hemelbestormers werd genomineerd tijdens IDFA 2014. De door hem bedachte televisieserie Break Free wint in 2017 het Tv-Beeld en loopt inmiddels al vier seizoenen bij de NPO.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie