Cultuur & Media
AVROTROS

‘Kom in verzet tegen de cancel cultuur’

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Kom in verzet tegen de cancel cultuur’

Witte presentatoren mogen geen debat over racisme presenteren. Het is een voorbeeld van wat cancel culture heet. Alles wat niet in het links progressieve of gekleurde straatje past moet uit de samenleving worden geschrapt, het liefst met harde hand. Jort Kelder werd deze week zelf onderwerp van dit debat en spreekt erover met Zihni Özdil. "Kom in verzet, anders wordt Nederland een stalinistische goelag", zegt Özdil in dr Kelder en Co.

Het begrip cancel culture ('schrapcultuur') is een wereldwijd fenomeen waarbij de links progressieve mening tot norm wordt verheven. Deze week schreven vooraanstaande denkers, zowel progressief links als conservatief rechts, een brief in Harper Magazine waarin zij waarschuwen voor de gevaren van deze trend. Zihni Özdil, publicist en voormalig Kamerlid voor GroenLinks, deed vanochtend ook een duit in het zakje met zijn column in NRC Handelsblad.

"Ik wil niet in een samenleving leven waar een angstcultuur de norm gaat worden. Waar iedereen bang is om het verkeerde te zeggen. Dat heeft niets te maken met antiracisme. Ik vind dat we ons daartegen moeten verzetten. Het is prijzenswaardig dat jij je zo cool houdt (over ophef rond het racismedebat in De Stelling van Nederland, red.), maar ik maak me echt zorgen. Het gaat hard, het gaat heel hard", zegt Özdil.

Piet

"Maar als je, als activist, niet hard inzet, zoals met de discussie rond Piet, dan verandert er nooit iets.", werpt Jort Kelder tegen.

"Ik weet niet of dat waar is. Je ziet inderdaad dat het draagvlak voor Zwarte Piet terugloopt. In peilingen in een jaar tijd van zo’n 80 procent naar 60 procent. Maar het is echt niet zo dat al die mensen opeens zijn gaan inzien dat Zwarte Piet racisme is. Mensen willen ervan af omdat ze de discussie zat zijn."

"Als je als activist naar een intocht gaat en mensen daar bang maakt en uitscheldt voor racist, zonder dat je met die mensen hebt gesproken, dan bereik je niet een samenleving waar mensen nader tot elkaar komen. Ik ben minder optimistisch dan jij. Ik denk echt dat iedereen, van links tot rechts, zwart tot wit, zich hiertegen moet verzetten. Het is anders echt een soort stalinistische goelag waar je in terecht komt, dat wil je toch niet?"

Praat niet zo bekakt

Zihni Özdil is zelf ook gevraagd om deel te nemen aan het debat in het NPO programma De Stelling van Nederland dat op zondagavond wordt uitgezonden op NPO1. Ook hij heeft deze uitnodiging afgeslagen, hetzij om andere redenen dan de activisten die oproepen tot een blokkade. "Het had niks te maken met je huidskleur, ook niet met je standpunten. Maar met je accent Jort. Praat een keer normaal Nederlands, en niet zo bekakt."

Ster advertentie
Ster advertentie