Cultuur & Media
VPRO

Zij reizen vanaf nu op een nieuwe manier

foto: VPRO / De Wendingfoto: VPRO / De Wending
  1. Nieuwschevron right
  2. Zij reizen vanaf nu op een nieuwe manier

'Resetters' oftewel, mensen die door de coronacrisis tot een inzicht zijn gekomen: het roer moet om. In het VPRO-programma De Wending hoor je verhalen van degenen die het roer om gooiden op het gebied van reizen en vrije tijd. Filosoof Jos de Mul is te gast voor duiding en verdieping.

De Wending: Reizen

Gaat het roer écht om?

Kim Mourits kreeg door de coronacrisis ineens een heel ander leven. Ze had voor het coronatijdperk een hondenschool, dat was een hobby. Haar 'echte' baan was bij KLM, waar ze werkt als stewardess.

Nog steeds zit ze zo nu en dan in de lucht. Mourits vertelt dat ze net terug is van een vlucht naar China, waar ze mee was als 'brandblusser'. "Ik kom aan op het vliegveld in mijn KLM pakje, maar zodra ik aan boord ben vervang ik die door een joggingbroek. Er zijn toch geen passagiers. Ik verwacht dat dit soort dingen in de toekomst vaker zullen gebeuren."

Maar nu haar hondenschool ineens een bloeiend bedrijf is geworden, staat ze voor een keuze: blijft ze stewardess of wordt ze fulltime eigenaar van de hondenschool?

De hondenschool van KLM-stewardess Kim Mourits groeide uit tot een succes tijdens corona

Verslaggever Inge ter Schure op de hondenschool van Kim Mourits

Nieuwe Nederlandse reizen

Maar Kim Mourits is niet de enige die voor een bepalende keuze in het leven staat. Het werk van Rene Bego, oprichting van Mo'Media en maker van reisgidsen, kwam opeens stil te liggen. "We zijn toen reisgidsen gaan maken over plekken vlakbij huis: Otterloo bijvoorbeeld, of Zuid-Limburg. Dat moest in een enorm hoog tempo, want we wilden ze af hebben voor de zomer."

Het lijkt een blijvende verandering voor het bedrijf van Bego, een nieuwe koers. "Ik denk wel dat mensen minder ver op vakantie zullen gaan. Meer waardering krijgen voor reizen dicht bij huis."

Ook Ashley Buunk en Jeroen Schreurs zagen door corona een gat in de Nederlandse vakantiemarkt en besloten een pop-up glamping te beginnen in Eibergen. Ze richten zich op mensen die door corona allerlei festivals, maar ook verre reizen missen. "Daarom speelt de verbinding op het terrein een grote rol."

"Het is echt totaal ander werk voor mij", vertelt Ashley Buunk. Zij werkte bij personeelszaken van zorginstellingen. "Ik ben nu op een andere manier bezig om ouderen een paar mooi laatste jaren te bezorgen, het is hetzelfde belang maar op een andere manier gediend."

Definitief terug naar de zorg?

En ook voor Anne Ratterman liep het allemaal nét even anders. Zij organiseert groepsreizen langs slagvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Toen de eerste drie reizen van het seizoen werden geschrapt, besloot ze niet bij de pakken neer te gaan zitten. "Uiteindelijk heb ik er voor gekozen om mijn oude beroep in de verpleging op te pakken. Misschien dat ik het wel blijf doen. Maar het reizen lonkt ook enorm."

Alles luisteren van De Wending?

Iedere zaterdag in juli wordt er in VPRO's De Wending gesproken met mensen die door de coronacrisis tot het inzicht zijn gekomen dat het anders moet: het roer moest om. Ook is er een expert te gast om de veranderingen te duiden. Alles terugluisteren doe je via een klik op deze knop. Ook is De Wending te vinden via jouw favoriete kanaal of app.

Ster advertentie
Ster advertentie