Cultuur & Media

Hedy d'Ancona: 'Ik was woedend dat geen man het opnam voor Sigrid Kaag en Sylvana Simons'

VPRO
foto: Koos Breukelfoto: Koos Breukel
  1. Nieuwschevron right
  2. Hedy d'Ancona: 'Ik was woedend dat geen man het opnam voor Sigrid Kaag en Sylvana Simons'

Hedy d’Ancona, bekend feminist en vooraanstaand PvdA-politica, schrikt zich rot als ze ziet hoeveel haatvolle en seksistische berichten vrouwelijke lijsttrekkers de afgelopen tijd over zich heen hebben gekregen. ''Niemand van de mannelijke collega's nam het voor hen op'', ergert ze in Nooit Meer Slapen.

Meteen luisteren: Hedy d'Ancona in Nooit Meer Slapen

Feminisme weer booming

In haar nieuwe boek Vrolijk verval blikt de feminist, die zelf aan de wieg stond van de tweede feministische golf, onder meer terug op jarenlange activisme. Door de jaren heen zijn de aandachtspunten van feministen veranderd, ziet ze in Nooit Meer Slapen. ''Nu is feminisme weer booming. Een belangrijk onderwerp van deze tijd is intimidatie op de publieke ruimte.'' Het recentelijke nieuws dat een op negen studentes tijdens de studietijd slachtoffer is geworden van verkrachting, noemt d'Ancona huiveringwekkend. ''Goed dat we weer gewekt worden door Black Lives Matter- en de MeToo-beweging.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Cancelcultuur, Kaag en Simons

De cancelcultuur, het fenomeen waarbij publieke figuren worden geboycot om controversiële uitspraken of wangedrag, ziet d'Ancona als een belangrijke ontwikkeling van deze tijd. ''Het is wel streng.'' Maar als ze ziet wat vrouwelijke lijsttrekkers de afgelopen tijd naar hun hoofd geslingerd hebben gekregen op sociale media, dan schrikt ze zich rot. ''Het is seksistisch naar die vrouwelijke lijsttrekkers toe: Sigrid Kaag ontving tweehonderd van die berichten, en in het geval van Sylvana Simons werd het zelfs gewelddadig.''

Terwijl beide lijsttrekkers hebben aangegeven zich niet te laten intimideren door haat- en seksistische berichten, heerst er woede bij d'Ancona: ''Niemand van hun mannelijke collega's nam het voor hen op. Geen man deed zijn mond open en zei: wat is dit voor schandaal. Dan zijn we maar eens streng met de cancelcultuur, want er gebeuren gebeuren nog steeds ontzettend gruwelijke dingen met vrouwen en gekleurde mensen.''

Luister het hele gesprek terug als podcast

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven. In de nacht voer je nu eenmaal de beste gesprekken. Nooit Meer Slapen is ook te beluisteren als podcast.

Presentatie: Femke van der Laan (maandag t/m donderdag) en Lotje IJzermans (vrijdag).

Ster advertentie
Ster advertentie