Cultuur & Media
KRO-NCRV

Kinderboek Claudia de Breij: 'Op derde kerstdag lig ik op de bank met een bak patat'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderboek Claudia de Breij: 'Op derde kerstdag lig ik op de bank met een bak patat'

"Kerstavond doe ik wat mama vraagt, eerste kerstdag kan er ook wel bij, tweede kerstdag is voor papa, maar derde kerstdag is voor mij." Het eerste kinderboek van cabaretier Claudia de Breij gaat over het puberende meisje Marte, dat zich derde kerstdag heel anders had voorgesteld. De Breij vertelt erover bij De Taalstaat.

Liggend op de bank met een friet speciaal, haar telefoon en voor de rest helemaal alleen: zo had hoofdpersoon Marte zich derde kerstdag voorgesteld. Maar het loopt anders. Wanneer haar vader haar weer naar haar moeder brengt (gescheiden ouders die het wél goed met elkaar kunnen vinden), krijgen ze een telefoontje en veranderen de plannen.

Quote

In kerstverhalen worden kinderen met Kerst geboren

Frits Spits

Naar het ziekenhuis

De vriendin van haar moeder is zwanger en hoewel het kindje pas in het nieuwe jaar geboren zou worden, is het nu aanstaande. "In kerstverhalen worden kinderen met Kerst geboren”, zegt Frits Spits. En terwijl Marte wordt gevraagd om op alle kinderen te letten (haar broertjes, haar nichtje) besluiten ze naar het ziekenhuis te gaan.

Zo glijden ze op een gebroken sjoelbak door de sneeuw omdat Marte haar zusje wil zien dat net is geboren. En komen ze nog op tijd? "Je bent altijd op tijd", zegt De Breij.

Het boek is voor kinderen maar ook voor volwassenen, zegt De Breij, die als cabaretier natuurlijk ook veel grapjes in het verhaal verstopte. Maar het meeste genoot ze misschien nog wel van de kleine taalvondsten die je misschien pas bij de derde keer leest, zegt ze.

"Op eerste Kerstdag is Jezus geboren, op derde kerstdag is je zus geboren. Nou, daar heb ik zelf heel erg veel plezier in gehad", zegt De Breij.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie