Cultuur & Media

Uitreiking Zilveren RadioSter: 'Triest dat er een aparte categorie voor vrouwen is'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Uitreiking Zilveren RadioSter: 'Triest dat er een aparte categorie voor vrouwen is'

Qmusic-dj Marieke Elsinga sleepte gisteravond de Zilveren RadioSter in de wacht voor beste radiovrouw van het jaar. Maar waarom is er niet gewoon één categorie voor zowel mannen als vrouwen? Dat vraagt Gert-Jaap Hoekman, hoofdredacteur van Nu.nl, zich af in Spraakmakers.

De prijzen voor radiomakers werden gisteravond uitgereikt tijdens het Radio-Ring-gala in Hilversum. De Gouden RadioRing voor beste radioprogramma ging naar Edwin Evers voor zijn inmiddels gestopte ochtendprogramma Evers Staat Op. Qmusic-dj Marieke Elsinga en Bram Krikke, deejay bij SLAM!, vielen in de prijzen als beste radiopresentator.

Hoekman vindt het opmerkelijk dat er een aparte categorie voor vrouwen bestaat. "Waarom is dat er eigenlijk nog?" vraagt hij zich hardop af. In de sportwereld kan hij het zich voorstellen dat verschillende categorieën van belang zijn, maar de radiowereld vindt hij een ander verhaal.

Quote

Mensen vinden het verschil niet vervelend

Eric Dekker, woordvoerder van AvroTros

Hoekman vermoedt dat het te maken kan hebben met emancipatie. "Misschien is het ooit in het leven is geroepen als emancipatie-middel, maar dan is het toch best triest dat het nog steeds nodig is."

Net zoveel aandacht

Eric Dekker, woordvoerder van de AvroTros, erkent desgevraagd dat de verschillende categorieën voor mannen en vrouwen van oorsprong te maken hebben met emancipatie. De omroep organiseert jaarlijks het RadioRing-gala. "De RadioRing is afgeleid van de Televizier-Ring voor beste mannelijke en vrouwelijke televisiepresentator. De categorie van 'beste vrouw' is daar in het leven geroepen om vrouwen net zoveel aandacht te geven als mannen."

Volgens Dekker is de omroep voorlopig niet van plan de beide categorieën samen te voegen. "Mensen vinden het verschil niet vervelend."

Ster advertentie
Ster advertentie