Cultuur & Media

Recensie: 'Prachtige, dierbare dagen' van Jay McInerney

foto: Nieuwsshowfoto: Nieuwsshow
  1. Nieuwschevron right
  2. Recensie: 'Prachtige, dierbare dagen' van Jay McInerney

[AVROTROS] In de Nieuwsshow bespreekt een recensent elke week drie boeken in de Boekenrubriek. Deze week is de beurt aan Ingrid Hoogervorst. Schrijfster Ingrid Hoogervorst studeerde Nederlands en Cultuurfilosofie en was van 1979 tot 1991 lerares Nederlands. Ze was recensent voor De Limburger en later voor De Telegraaf, werkte als literatuurcriticus in diverse jury’s en is tegenwoordig is ook docent Proza en Essay verbonden aan de Schrijvers Vakschool Amsterdam. De volgende boeken heeft Hoogervorst besproken:

Jay McInerney, Prachtige, dierbare dagen

'Prachtige, dierbare dagen' is een hilarisch boek. Zoals eigenlijk alle romans van deze schrijver, die vanaf zijn grandioze debuut Bright Lights, Big City (1984) zijn satirische blik gericht houdt op de beau monde van New York. Toen waren het de cokesnuivende yuppies in de jaren ’80. Inmiddels heeft McInerney de middelbare leeftijd bereikt net als zijn aan huwelijkscrisissen lijdende personages.

Carolijn Visser, Selma. Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao

Wrong time, wrong place. Dat is het lot van de Joodse Selma Vos die als jong meisje aan de concentratiekampen van Hilter ontsnapte, maar gevangene werd van Mao. Reisboekenschrijver Carolijn Visser noteerde haar uitzonderlijke levensverhaal aan de hand van de brieven die Selma schreef aan haar vader in Nederland.

Vrouwkje Tuinman, Afscheidstournee

Voor haar boek Afscheidstournee liet Vrouwkje Tuinman zich inspireren door het bizarre leven van de vioolvirtuoos Nicolò Paganini, maar werd vooral gegrepen door het lot van zijn zoon, die na zijn vaders dood opgezadeld zat met een lijk dat hij niet kwijt kon, althans aan geen enkel kerkhof.

Ster advertentie
Ster advertentie