Cultuur & Media

Welles-nietes #4: getraind social justice warrior ontmoet geestelijk vader van Forum voor Democratie

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Welles-nietes #4: getraind social justice warrior ontmoet geestelijk vader van Forum voor Democratie

[KRO-NCRV] Nadat tegenpolen Jeroen Pen en Yernaz Ramautarsing elkaar voor het eerst troffen, ontving de één dreigementen en moest de ander zijn politieke carrière vroegtijdig beëindigen. Veel hebben ze niet gemeen: Jeroen vindt Yernaz een rechtsgekkie, Yernaz vindt Jeroen een linkse k*t-journalist. Toch maken ze samen een podcast.

{podcast audio="73365" caption="#4 Getraind social justice warrior versus Paul Cliteur en Yernaz Ramautarsing" }

Ik was anderhalf jaar oud toen onze gast van vandaag promoveerde op zijn geliefde conservatisme. De 63-jarige Paul Cliteur is bepaald geen lichtgewicht: sinds mensenheugenis is hij als hoogleraar Encyclopedie van de Rechtswetenschap verbonden aan de Universiteit Leiden. Daarnaast wordt hij vaak de geestelijk vader van Forum voor Democratie genoemd.

Zo geldt Cliteur als mentor van Thierry Baudet, die in 2012 bij hem promoveerde. Inmiddels is Cliteur voorzitter van het wetenschappelijk instituut van Forum voor Democratie, en staat hij op plaats 2 van de kandidatenlijst voor de komende Eerste Kamerverkiezingen.

Toen Baudet bij zijn leermeester promoveerde, studeerde ik Algemene Cultuurwetenschappen, een opleiding die ook wel te boek staat als een spoedcursus tot Social justice warrior. Je begrijpt: het werd een stevig potje welles-nietes, met ondergetekende lijnrecht tegenover Cliteur en voormalig FvD-politicus Yernaz Ramautarsing.

Zo kruisten we de degens over wat er naar verluidt allemaal te links is (de media, de universiteit, enzovoorts), wetenschap versus onderbuik, cultuurmarxisme, je inlaten met de Orbannen van deze wereld en D66-rechters. En vroeg ik aan het einde aan mijn gespreksgenoten of ze zich bewust zijn van eigen vooringenomenheden, en of ze überhaupt weleens ergens aan twijfelen.

Het was een bijzonder leuke aflevering om op te nemen, en de teneur van het gesprek biedt – gezien het feit dat we veel van elkaars ideeën krankzinnig vinden – hoop voor het publieke debat ten tijde van woekerende welles-nietes.

Welles-nietes

In aflevering 4 is hoogleraar Encyclopedie van de Rechtswetenschap Paul Cliteur te gast. Cliteur is voorzitter van het wetenschappelijk instituut van Forum voor Democratie en hij staat op plaats 2 van de kandidatenlijst voor de komende Eerste Kamerverkiezingen. Aflevering 4 van Welles-nietes de podcast luisteren? Dat kan hier: https://www.nporadio1.nl/podcasts/welles-nietes-de-podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie