Cultuur & Media
NOS

Dirigent Daniel Barenboim stopt bij Berlijnse Staatsopera: 'Zijn gezondheid speelt hem parten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dirigent Daniel Barenboim stopt bij Berlijnse Staatsopera: 'Zijn gezondheid speelt hem parten'

De 80-jarige pianist en dirigent Daniel Barenboim stopt na dertig jaar als chef-dirigent bij de Berlijnse Staatsopera. Wat maakt hem een muzikale grootheid? Dirigent Jurjen Hempel was te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

"Ontzettend jammer dat het nu uit zijn handen glipt. Hij heeft een neurologische aandoening. Zijn auto-immuunsysteem speelt hem parten nu", weet Hempel.

"Hij is natuurlijk GMD, Generaalmusikdirektor aan de Staatsoper Unter den Linden. Dat is een baan van 's ochtends half acht tot 's nachts half twaalf. Je kunt niet even binnenkomen, een concert doen en weer naar je hotel gaan. Je moet vergaderen, nu al praten over de programmering van 2026, audities bijwonen van solisten, dat is veel te veel."

Mensen verbinden

Barenboim heeft vier nationaliteiten. Hij is geboren in Argentinië en als kind met zijn ouders naar Israël verhuisd. Hij heeft dan ook nog het Spaanse en Palestijnse ereburgerschap.

"Hij heeft een zomerorkest opgericht samen met de Palestijnse literatuurwetenschapper en filosoof Edward Said. Ze wilden de jongelui uit Israël en Palestina samenbrengen. Ze zijn het misschien niet altijd met elkaar eens, maar beter dat ze samen muziek maken dan dat ze met stenen lopen te gooien", aldus Hempel.

'Hij blijft muziek maken'

"Hij stopt niet helemaal", zegt Hempel. "Hij heeft afgelopen weekend drie concerten met Berliner Philharmoniker gedirigeerd. Op zijn website staan nog concerten aangekondigd. Ik denk dat hij vooral af wil van die 10-urige werkdag achter zijn bureau. Maar hij blijft muziek maken. Hij kan niet anders. Als hij daarmee stopt dan valt hij om."

oog muziek

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie