Cultuur & Media

'Als de namen van deze kinderen bekend zouden worden, zou dat een probleem zijn'

VPRO
foto: Julian Maiwaldfoto: Julian Maiwald
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als de namen van deze kinderen bekend zouden worden, zou dat een probleem zijn'

Hoe is het om jong te zijn in een Islamitische dictatuur? Dat onderzoekt Nastaran Razawi Khorasani in haar nieuwe voorstelling Songs for no one, die afgelopen weekeinde in Den Bosch in première ging. Ondanks dat ze dankbaar is voor het podium dat ze krijgt, ging het maken van haar voorstelling ook met angst gepaard, vertelt ze in Nooit Meer Slapen.

Nooit Meer Slapen: Nastaran Razawi Khorasani (theatermaker)

Geen Unicef-verhaal

Voor haar voorstelling belde Khorasani ruim tien uur lang met twee Iraanse kinderen; een meisje van 11 en een jongen van 13. Dat resulteerde in vrolijke, alledaagse getuigenissen.

"Ik heb gekozen voor kinderen die niet uit de krottenwijken van Iran komen, maar die dezelfde interesses hebben als de kinderen hier", vertelt Khorasani in Nooit Meer Slapen. "Kinderen die bezig zijn met Harry Potter en autotune. Je wil voorkomen dat het een ver-van-mijn-bed-show wordt, dat je een soort Unicef verhaal gaat vertellen. Ik vroeg ze naar hun dromen en wensen en hun dagelijks leven in een dictatuur. Ze zijn nog naïef en hebben een open blik."

Zo vertelt het meisje in de voorstelling dat haar broertje in een kringgesprek op school vertelde dat er bij hen thuis wijn gemaakt werd. Een heel gevaarlijke opmerking, zegt Khorasani. "Het is zo heftig om te horen hoe bang dat meisje is. Want wat gebeurt er met haar ouders als iemand hierachter komt? In dit geval ging het goed, omdat haar moeder goed bevriend was met de directrice. Het zijn de connecties die je kunnen redden in zo’n geval."

Afgetapte telefoongesprekken

De kinderen waar Khorasani haar spel op baseert blijven gedurende de voorstelling en in haar interviews anoniem. Dat is omdat ze anders gevaar zouden kunnen lopen vanwege de strenge Iraanse overheid. "Ik wil niemand op ideeën brengen", zegt Khorasani, "maar als hun namen bekend zouden worden, zou dat een probleem kunnen zijn. Voor hen en voor mij. Ze zeggen namelijk nogal wat."

Of hun telefoongesprekken misschien wel zijn afgetapt, weet Khorasani niet. "We hebben het zo veilig mogelijk proberen te doen, maar je weet het nooit. Hoe we dat gedaan hebben, daar kan ik echt niet te veel over vertellen."

Desondanks heeft Khorasani nergens spijt van. "Soms word je bang gemaakt. Maar de noodzaak om dit te doen is zo groot, dat ik die angst overwonnen heb."

Luister het hele gesprek terug als podcast

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven. In de nacht voer je nu eenmaal de beste gesprekken. Nooit Meer Slapen is ook te beluisteren als podcast.

Presentatie: Femke van der Laan (maandag t/m donderdag) en Lotje IJzermans (vrijdag).

Ster advertentie
Ster advertentie