Cultuur & Media
EO

Ombudsman NPO: Ongehoord Nederland moet presentatoren beter gaan trainen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ombudsman NPO: Ongehoord Nederland moet presentatoren beter gaan trainen

De Ombudsman van de NPO bracht vandaag een kritisch rapport uit over Ongehoord Nederland en het programma Ongehoord Nieuws op NPO1. In dit programma werd de journalistieke code geschonden en werd er onjuist informatie verspreid. Ombudsman Margo Smit moedigt de omroep in Dit is de Dag aan het beter te doen: "Zorg dat de presentatoren genoeg toegerust zijn om geen doorgeefluik te zijn."

Smit vindt dat Ongehoord Nederland de plicht heeft om haar presentatoren en redacteuren te trainen. "Gooi ze niet zomaar op de zender", zo zei ze in het programma.

Margo Smit in Dit is de Dag

Alle omroepen in het publieke bestel hebben zich gecommitteerd aan een journalistieke code. "De eerste regel daarvan is betrouwbaarheid. Informatie die wij leveren wordt gecheckt en klopt. Als je dat legt naast een aantal fragmenten van Ongehoord Nieuws, die klagers met tijdcode en al aandroegen, dan stuit je erop dat dit wel in de knel komt", zegt Smit.

Omvolking

Een voorbeeld was een gesprek met de Vlaamse politicus Filip de Winter, die in Ongehoord Nieuws stelde dat de bevolking wordt 'omgevolkt'. De redactie van het programma mag deze gast prima uitnodigen, vindt Smit ("daar ga ik niet over") en hij mag ook zijn mening ventileren ("meningen mogen in journalistieke programma’s").

Het probleem ligt echter in de vraagstelling, vindt Smit: "Je moet doorvragen: waarop baseert u die mening? In plaats daarvan werd de vraag gesteld: 'en waarom is dat zo?' Daarmee wordt die mening een nieuw feit in de rest van het gesprek. Daar zijn talloze voorbeelden van, dat is een patroon."

Overigens heeft de ombudsman niet alleen klachten over Ongehoord Nederland. Ook makers van andere programma’s waarin meningen met feiten worden gecombineerd, moeten beter opletten. "Er moet naar vormen gezocht worden om feiten van meningen te scheiden", vindt ze. De jingle van de Nieuws BV, 'pas op, hier volgt een mening' om de Druktemaker aan te kondigen, kan haar goedkeuring wegdragen.

Ster advertentie
Ster advertentie