Cultuur & Media
AVROTROS

‘Zo kan het dus ook’ van Lykele Muus is Non-fictie Boek van de Maand januari

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Zo kan het dus ook’ van Lykele Muus is Non-fictie Boek van de Maand januari

Zo kan het dus ook van Lykele Muus is uitgeroepen tot NPO Radio 1 Non-fictie Boek van de Maand. Dat maakt boekenredacteur Emma Louise Diest bekend in Humberto. Het boek ‘verslaat’ de andere genomineerden van deze maand: Dagboek van een krankzinnig jaar van Volkskrant-columnist Sheila Sitalsing en De dingen die je vergeet van Gijs van der Sanden. Lykele Muus maakt door deze maandnominatie automatisch kans op de titel Non-fictie Boek van het Jaar, die in december voor de tweede keer wordt uitgereikt.

Video niet beschikbaar

Diest kiest voor Zo kan het dus ook, omdat "het boek zich verzet tegen het ongenoegen van de maatschappij ten aanzien van het eenoudergezin”. Humberto's boekenredacteur prijst de gedetailleerde eigen ervaringen van de auteur. “Het is zeker niet gemakkelijk om als alleenstaande ouder je leven opnieuw vorm te moeten geven. We nemen met hem onwennig de eerste stappen op nog onbekend terrein, maar omdat we voelen dat die nieuwe plek er een is die we met opgeheven hoofd mogen verkennen, nemen we deze eerste stappen niet in schaamte maar met een blik die zich openstelt voor het nieuwe leven dat komen gaat.”

Krankzinnig jaar

Naast het boek van Muus konden ook Sheila Sitalsing en Gijs van der Sanden deze maand rekenen op waardering van boekenredacteur Diest. Over Dagboek van een krankzinnig jaar zegt zij: "Sheila Sitalsing brengt met haar manier van schrijven rust in de wirwar aan gedachtes die met het jaar 2020 samengaan. Ze lijkt de aard van de mens zo goed te begrijpen, dat we bij het lezen onszelf meerdere malen tegenkomen. Herkenning en daarmee confrontatie."

De scherpte van Sitalsing kan op waardering van Diest rekenen. "Of je het nu met haar eens bent of niet, Sitalsing weet als geen ander de vinger op de zere plek te leggen. Ze laat het daar echter niet bij. Ze neemt ons mee in haar gedachtegang zonder ons daarbij te sparen."Het noodlot slaat toe

Van der Sandens Dingen die je vergeet gaat over het verlies van zijn beide ouders. Diest: "Wat kan, mag en moet je voelen wanneer het noodlot zo heeft toegeslagen? Een handleiding bestaat er niet, je zal je eigen verhaal moeten vertellen. Dat is precies wat Gijs van der Sanden doet in dit boek.”

Boekenredacteur Diest prijst de schrijfstijl van de auteur. "Hij schrijft met veel humor maar maakt niets mooier dan het is, niet lichter, niet vrolijker, want rouwen is nu eenmaal een weinig vrolijke aangelegenheid."

Boek van de maand januari

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie