Cultuur & Media
BNNVARA

20 jaar na The Wire: Hoe gaat het nu met Baltimore?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 20 jaar na The Wire: Hoe gaat het nu met Baltimore?

Het was 2 juni 2002, en op HBO ging een serie in première die de mediawereld op zijn kop zou zetten. De 5 seizoenen van 'The Wire' lieten een beeld zien van een stad die diep is verwikkeld in de drugsproblematiek. Het was een hard beeld waar politieseries van daarvoor bij wegbleven. Je zag verslaafden, dealers, politici en agenten niet alleen in hun rol, maar ook als mens.

20 jaar later bezocht journalist Thomas Rueb opnieuw Baltimore in de Verenigde Staten, de stad waar The Wire zich afspeelt. In Vroeg! vertelde Rueb, vanuit zijn standplaats New York, over wat hij aantrof in Baltimore.

Stad in verval

Rueb zag een stad die nog altijd verwikkeld is in de drugsproblematiek. Problemen waren zelfs verergerd. De hoge flatgebouwen hebben inmiddels plaatsgemaakt voor nette rijtjeshuizen, maar deze zijn vaak dichtgetimmerd, en op straat wordt openlijk gedeald in drugs. De heroïne uit The Wire heeft inmiddels plaatsgemaakt voor Fentanyl, een veel sterker en goedkoper middel. Fentanyl is zo sterk, dat agenten een overdosis kregen nadat ze een beetje op hun hand kregen bij een arrestatie. Bijna dagelijks sterft er iemand in de buitenwijken aan de gevolgen van een overdosis, vertelt Rueb.

Politiegeweld

Door het politiegeweld en het bendegeweld in de stad vind je geen kind meer op straat in de buitenwijken. De dood van Freddie Gray zorgde voor een extra katalysator in het wantrouwen tussen de burger en politie legt Rueb uit. Freddie Gray kwam in 2015 om bij zijn arrestatie nadat hij in een politiebusje was gegooid die vervolgens heftig door de stad scheurde. De 25-jarige overleed uiteindelijk aan zijn verwondering.

Hoewel er geen agenten zijn vervolgd voor de dood van Gray wijt de zwarte bevolking de dood wel degelijk aan het politiegeweld tegen de zwarte bevolking. De overheid kondigde vergaande hervormingen aan van het politieapparaat van de stad, maar dit zorgde voor een 'slowdown'. Een type staking waarbij het werk nog wel wordt gedaan, maar op een dermate traag tempo dat er alsnog vrij weinig gebeurt, vertelt Rueb.

Hoop in Baltimore

Is er dan nog hoop in Baltimore, 20 jaar naar het verschijnen van de serie? Rueb vertelt dat hij mensen ontmoette die wel degelijk het verschil maken. Denk aan Damien McNeil, eerder zelf drugsdealer, maar inmiddels op het rechte pad. Rueb trof McNeil aan op de plek van de openingsscène van The Wire, maar de man droeg inmiddels een oranje shirt met de tekst: 'Safe Streets Baltimore'. Een burgerorganisatie die de stad hoopt te verbeteren. McNeil helpt jongeren om uit de drugswereld te stappen. Zonder hulp van de overheid proberen de inwoners van de buitenwijken van Baltimore het hoofd zelf boven water te houden.

Benieuwd naar het hele gesprek met Thomas Rueb? Beluister dan hier de podcast van Vroeg!

2-6 20 jaar na The Wire: Is er iets veranderd in Baltimore? - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie