Cultuur & Media

Bureau Buitenland wint Zilveren Reissmicrofoon, oeuvreprijs voor Hans Hogendoorn

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Bureau Buitenland wint Zilveren Reissmicrofoon, oeuvreprijs voor Hans Hogendoorn

Het NPO Radio 1-programma Bureau Buitenland (VPRO) heeft de Zilveren Reissmicrofoon gewonnen. De prestigieuze radioprijs werd overhandigd in Beeld & Geluid. Hans Hogendoorn kreeg de Ere-Zilveren Reissmicrofoon uitgereikt. Hogendoorn was meer dan 40 jaar de vaste stem van NPO Radio 1.

Volgens de jury laat Bureau Buitenland 'horen dat de wereld veel groter is dan wij in het Westen vaak denken. De werkelijkheid is zoveel gelaagder en genuanceerder dan het harde nieuws ons vaak doet geloven'. Zeker in een tijd waarin het nieuws gedomineerd wordt door de oorlog in Oekraïne en de steeds verder toenemende onrust wereldwijd, is Bureau Buitenland, zo stelt de jury, 'urgenter is dan ooit'.

Sophie Derkzen en Tim de Wit presenteren het programma elke werkdag om 13.30 op NPO Radio 1.

'Wát een stem is die man'

Volgens het juryrapport markeert Hans Hogendoorn een tijdperk in de levende Nederlandse radiogeschiedenis. 'Altijd warm, altijd dienstbaar aan de uitzending. In zijn inmiddels een halve eeuw beslaande audiocarrière heeft Hans Hogendoorn ons geleerd wat het verschil is tussen een stem hebben en een stem zijn. Dat laatste vergt oefening, doorlopend onderhoud en consciëntieuze aandacht voor de verwoording en intonatie van elk detail.'

'De audio-techneut en de presentator die Hogendoorn allebei ook is, smolten de afgelopen decennia samen tot het sonore, indruk makende, urgentie oproepende maar toch nooit overtrokken auditieve uithangbord van de NOS en NPO Radio 1. De jury van de Zilveren Reissmicrofoon hoopt nog jarenlang van het vakmanschap van Hogendoorn te mogen genieten. Wát een stem is die man.'

Eerder kregen radiomakers als Felix Meurders en Tineke de Nooij en het programma NOS Met het Oog op Morgen de Ere-Zilveren Reissmicrofoon.

foto: NPO Radio 1

Hans Hogendoorn met de Ere-Zilveren Reissmicrofoon

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie