Cultuur & Media

Waar komt dat soulgeluid toch vandaan?

foto: ANP/AFPfoto: ANP/AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar komt dat soulgeluid toch vandaan?

[BNNVARA] Rammelende sneeuwkettingen, oscillators, eigenlijk alles wat geluid maakte en toevallig voorhanden was in de studio, kwam terecht op de platen van productietrio Holland-Dozier-Holland. Nowhere to Run, Stop! In The Name of Love en Reach Out, I'll Be There zijn slechts een paar van de klassiekers die ze samen maakten. Hit na hit scoorden ze, vooral voor het platenlabel Motown. Hun speciale sound is ongeëvenaard en hun nummers vormen ook nu nog de inspiratiebron voor heel veel artiesten. Redacteur Rosa maakte voor de speciale uitzending van Riza over soul een korte samenvatting van hun werk.

RECAP: Holland Dozier Holland

Vanaf 1961 vormden Brian Holland, Lamont Dozier en Eddie Holland het schrijvers- en productietrio Holland-Dozier-Holland. Ze waren daarmee één van de grondleggers van het unieke geluid van Motown. Met name Brian en Lamont waren verantwoordelijk voor de melodieën die iedereen kan meezingen.

Psychedelisch zonder synthesizer

Het vooruitstrevende trio experimenteerde met synthetische en psychedelische geluiden, nog voordat de synthesizer zijn entree had gemaakt in de popmuziek. Eigenlijk lieten zij zich inspireren door om hen heen wat geluid maakte, zoals bijvoorbeeld een alledaagse sneeuwketting.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het geluid van een oscillator (een schakeling die een periodiek signaal opwekt) dat zij gebruikten voor het nummer Reflections van Diana Ross & The Supremes wordt door velen gezien als een voorloper van het synthesizergeluid dat jaren later een rol ging spelen in de popmuziek. "Music is all around us all the time", aldus Lamont Dozier.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Teruglopend succes

Vanwege teruglopend succes en financiële problemen, ging het trio in 1973 uit elkaar, maar dat doet niets af aan hun status als een van de beste muziekproducers uit de geschiedenis van de soul.

Luister hier de hele uitzending van Riza over soul terug

Ster advertentie
Ster advertentie