Cultuur & Media
NOS

Proces Charlie Hebdo-terroristen begint: redactie plaatst Mohammed-cartoons opnieuw

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Proces Charlie Hebdo-terroristen begint: redactie plaatst Mohammed-cartoons opnieuw

Meer dan vijf jaar geleden, op 9 januari 2015, vielen twee zwaarbewapende mannen de redactie van Charlie Hebdo aan. Twaalf personen kwamen om het leven. Het proces tegen medeplichtigen en handlangers begint vandaag. Daarom plaatste Charlie Hebdo opnieuw de cartoons, op de voorpagina.

"Hiervoor was er geen enkele aanleiding. Maar nu het proces van start gaat, willen ze een statement afgeven: dit is waar het over ging", zegt cartoonist Joep Bertrams in NOS Met het Oog op Morgen. Te zien zijn een Deense cartoon van Mohammed met een bom in een tulband en een nieuwe cartoon, waarin Mohammed zich beklaagd over fundamentele aanhangers.

"Tuurlijk was eerder ook discussie over herpublicatie, maar dat kwam vaak uit een verdachte hoek." Bertrams vermoedt dat dat de reden is dat de redactie niet eerder de cartoons opnieuw publiceerden. "Het moet niet alleen maar provocatief zijn, zonder boodschap."

Nog niet terug naar vroeger

De aanslag mag dan meer dan vijf jaar geleden zijn, volledig terug naar normaal is de redactie nog niet. "Ze staan 24/7 onder bewaking. Dat is geen pretje, als je zo moet leven. Maar het is de enige manier om veiligheid te garanderen."

Van collega-cartoonisten hoort Bertrams vaker dat zij beveiliging nodig hebben. Toch denkt hij niet dat het cartoonisten belemmerd in hun keuze. "Ze blijven cartoons maken die tot het fronsen van wenkbrauwen leiden, bij sommige mensen. Dat is niet veranderd.”"

Vlak na de aanslag liepen de abonnementen voor het satirisch weekblad hard op. Ook dat is verleden tijd. "Er zijn wel iets meer mensen geabonneerd dan voor de aanslag, maar het zijn er geen honderdduizenden meer. Waren ze maar gebleven. Wat extra humor kan de wereld goed gebruiken."

Charlie Hebdo

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie