Cultuur & Media

Hoofdredacteur Pieter Klok: 'De Volkskrant is een café waar iedereen zich welkom moet voelen'

AVROTROS
foto: Miss Podcastfoto: Miss Podcast
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoofdredacteur Pieter Klok: 'De Volkskrant is een café waar iedereen zich welkom moet voelen'

In Miss Podcast sprak Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok over hoe je als krant omgaat met complotdenkers. "Op een gegeven moment moet je mensen het café uitzetten, als ze alleen maar rare dingen zeggen, als ze om zich heen slaan of aan vrouwen zitten."

#175 - Pieter Klok

Hoe laat je het geluid van complotdenkers dan wel horen? "Daar worstelen we wel mee, want als je het laat horen dan legitimeer je het en breng je er nieuwe mensen mee in aanraking. Veel lezers willen absoluut niet dat we deze mensen een podium bieden, dus doen we het mondjesmaat. Ik denk dat je dat gesprek buiten de krant moet zoeken."

Pippi Langkous

Toen zijn voorganger Philippe Remarque hem vorig jaar vroeg om hoofdredacteur te worden, voelde hij "totale opwinding en euforie." Toch twijfelde hij. "Ik vroeg me af of ik toch niet meer een tweede man ben. En toen zei mijn baas: het is heel simpel, als anderen een hoofdredacteur in je zien, dan moet je gewoon hoofdredacteur worden." Ik heb het nooit geprobeerd, dus ik denk dat ik het wel kan, zo luidt het levensmotto van Pippi Langkous. Klok is aanhanger van het credo "ik weet niet zeker of ik het kan, dus misschien moet iemand anders het maar doen."

Vertrouwen

Zijn stijl? "Ik wil werken op basis van vertrouwen. Tegen mensen zeggen 'ga maar', maar dat moet niet leiden tot desinteresse. Dus je moet continu laten weten wat je vindt. DIe combinatie, daar geloof ik heel sterk in, dan kunnen mensen hoog gaan vliegen. Het is ook een vorm van liefde. Ik houd echt van mijn redactie."

Miss Podcast

In Miss Podcast ontvangt presentator Mischa Blok een bekende Nederlander en praat over de belangrijkste geluiden uit zijn of haar leven en ze recenseren een podcast die bij de gast past. Miss Podcast is van maandag tot en met donderdag tussen 01:00 en 02:00 uur op NPO Radio 1. Natuurlijk op alle andere momenten te beluisteren in de podcastapps van Apple, Spotify, Google en via de site van NPO Radio 1.

Luister hier naar de aflevering met Hans Jaap Melissen
Luister hier naar de aflevering met Wierd Duk

Ster advertentie
Ster advertentie