Cultuur & Media
WNL

Erosie van het begrip slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag : 'Er wordt gesmeten met therapeutische termen'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Erosie van het begrip slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag : 'Er wordt gesmeten met therapeutische termen'

The Voice of Holland, Ajax en ga zo maar door; het aantal beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag lijkt alsmaar op te lopen. Een goede zaak vindt Kitty Herweijer, columnist bij De Telegraaf, maar ze waarschuwt ook voor het gooien met 'therapeutische termen'.

"Denk aan woorden zoals 'onveilig'. Dat is een heel sterke term, je kunt ook bijvoorbeeld zeggen dat je iets 'goor' vindt", legt Herweijer in In de Kantine (WNL) uit. De journalist wil vooral aanstippen dat niet iedereen zich direct een 'slachtoffer' voelt van bepaald gedrag en dat de grens bij iedereen ergens anders ligt.

"De discussie moet over de grens worden gevoerd over wat wel kan en wat absoluut niet kan en niet elke keer over hoe erg het is voor de slachtoffers." Herweijer denkt dat er anders uiteindelijk weinig gebeurt met dergelijke meldingen. "Vrouwen hebben seksuele vrijheid opgeëist en het gesprek zou moeten gaan over wanneer opmerkingen kunnen worden gezien als 'avances' of als grensoverschrijdend gedrag."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie