Cultuur & Media
KRO-NCRV

De bal is rond? Waarom we dooddoeners gebruiken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De bal is rond? Waarom we dooddoeners gebruiken

Wees blij dat je werk hebt en de bal is rond. Te pas en te onpas worden dooddoeners gebruikt om een gesprek af te sluiten volgens de Gentse hoogleraar Ignaas Devisch. Hij schreef samen met emeritus hoogleraar Jean Paul van Bendegem een boek over dooddoeners.

Devisch vertelt in De Taalstaat dat er twee redenen zijn waarom dooddoeners hem fascineren. Allereerst vindt de hoogleraar filosofie, medische filosofie en ethiek de sociale functie interessant. "Maar ook wat voor betekenis erin verscholen ligt." Devisch haalt het voorbeeld aan van de stelling 'alles is relatief'.

"Dan zeg je eigenlijk dat niets absoluut waar is, want het is allemaal relatief. En dan zou ik in het vervolg ook totaal geen geloof meer moeten hechten aan wat je zegt, want wat je zegt is ook relatief. Een heel interessante paradox."

Voetbalinterviews

Ook 'de bal is rond' is een echte dooddoener aldus Devisch. "Het is een lege uitspraak en het geeft ook onmacht aan." Net alsof de voetballers of coaches wel iets willen vertellen, maar in hemelsnaam niet weten waar ze mee voor de dag moeten komen. "En dan vallen ze terug op iets waar niemand ze van in het ongelijk kan stellen, want de bal is uiteraard rond."

Maar dat het ook daadwerkelijk alle kanten op kan gaan, betwijfelt Devisch. Vooral vanwege de belangrijke rol van geld in het voetbal. "De rijkste ploegen winnen steeds meer, omdat geld belangrijker is geworden."

Doordenken over dooddoeners

Ster advertentie
Ster advertentie