Cultuur & Media
NOS

Vader des Vaderlands: het leven van Willem van Oranje

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vader des Vaderlands: het leven van Willem van Oranje

Cultuurhistoricus René van Stipriaan werkte twintig jaar aan zijn nieuwe biografische werk De zwijger: het leven van Willem van Oranje. Vandaag wordt het boek over de man die bekend staat als de Vader des Vaderlands aangeboden aan Koning Willem Alexander.

Het leven van Willem van Oranje

“Zijn persoonlijke leven, zijn politieke leven en zijn uitstraling zijn buitengewoon invloedrijk op de samenleving geweest”, vertelt Van Stipriaan in NOS Met het Oog op Morgen. 150 andere auteurs hebben een poging gedaan om het leven van Willem van Oranje te beschrijven. “Elke keer blijven er vragen opduiken bij zo’n complex figuur.”

Propaganda

Het boek gaat niet alleen over het leven van de Vader des Vaderlands, maar beschrijft ook de tijd waarin hij leefde. “Ik wilde eerst eigenlijk alleen schrijven over de enorm succesvolle propagandamachine van Oranje”, vertelt Stipriaan. Een van de dingen waar Van Oranje het middel voor inzette om nepnieuws en desinformatie over zichzelf en anderen te verspreiden. Hier hadden zijn tegenstanders geen goed antwoord op. “De tegenpartij wist nog niet zo goed wat zij daarmee aan moesten. Zolang die situatie in stand blijft, heeft hij vrij spel.” Het uiteindelijke doel van Van Oranje was dan ook om de tegenstander zwart te maken.

Bloederig

In de biografie wordt duidelijk dat Van Oranje eigenlijk nooit bedoeld heeft om een grote bloederige opstand te starten. Hij wilde een leidende rol vanuit Brussel spelen voor de Spaanse koning. “Hij zei: ik weet beter wat hier speelt en hoe het land geregeerd moet worden.” Volgens Van Stipriaan wilde hij serieus genomen worden en macht krijgen. “Hij wilde een goed leven leiden en verder met rust gelaten worden.” Naarmate de tijd verstrekt komt Van Oranje steeds meer in het midden te staan van een groter wordende situatie. “Hij krijgt als een verbindend persoon de rol toegeschoven van oppositieleider.” Uiteindelijk pakt hij die rol ook op. “Vanaf dat ogenblik kende hij geen rustige dag meer.”

Vader des Vaderlands

Het idee van een Vader des Vaderlands is niet gelijk opgepakt door Willem van Oranje. Stipriaan vertelt dat hij in die rol groeit. De mensen die voor zijn propagandamachine werkten adviseerden hem om naar een vaderlijke rol te kijken. “Het idee van een Vader des Vaderlands komt eerder af van die propagandisten ontwikkeld”, legt hij uit.

Grote vragen

Ondanks de vele auteurs is nog niet alles gezegd over Willem van Oranje en blijven er vragen hangen. “De vraag die voor mij is blijven hangen is hoe de omwenteling naar calvinisme zo snel heeft plaats kunnen vinden in Nederland.”

OOG willem oranje

Ster advertentie
Ster advertentie