Cultuur & Media
NTR

Filmregisseur Remy van Heugten: 'Boosheid is een voedingsbodem om te maken'

foto: Remy van Heugten
  1. Nieuwschevron right
  2. Filmregisseur Remy van Heugten: 'Boosheid is een voedingsbodem om te maken'

Acht jaar geleden presenteerde regisseur Remy van Heugten Gluckauf, een film die met lof werd overladen en hem maar liefst vier Gouden Kalveren opleverde. Nu is daar eindelijk opvolger Mascotte, over een jongen die voor zijn gefrustreerde verlangens maar één uitweg ziet: geweld. In Kunststof vertelt Van Heugten over de achtergronden van de film. “De schietpartij in Alphen aan de Rijn was een vonk voor de film.”

Radicaal gedrag

In Mascotte brengt de tiener Jerry met zijn radicale gedrag niet alleen zichzelf, maar zijn hele familie in gevaar. De film gaat over het groeiende isolement van waaruit jongeren zich ontwikkelen tot volwassenen. De filmregisseur geeft met Mascotte een liefdevolle, maar keiharde waarschuwing over de rol die consumentisme, pornografie, mannelijke dominantie, polarisatie en geweld kunnen spelen in ons leven.

Van Heugten: “Jeremy is een jongen van zeventien. Er lijkt niet zoveel aan de hand. Maar het blijkt dat hij vol frustraties zit, vol agressie. Dat probeert hij te temperen door mee te doen aan illegale hooligan-gevechten.” De grote bron van frustratie is een geboren afwijking aan zijn tanden, die zijn mate van zelfvertrouwen langzaamaan wegvreet. Houvast is zijn moeder, die hem altijd met liefde heeft overladen - misschien ter compensatie van haar gestrande huwelijk.

“Stel dat je heel beschermd wordt opgevoed, dan kan dat ook een dysfunctionele kant krijgen.” De relatie tussen moeder en zoon in Mascotte is verstikkend. “Langzaamaan, als er in die familie veranderingen gaan plaatsvinden, slaat Jeremy helemaal door.”

Een tijd vol opvallende terreurincidenten

Van Heugten begon aan het project in 2015 samen met zijn scenarist Gustaaf Peek. “Er was in die tijd enorm veel te doen over radicalisering. Radicalisering werd eigenlijk altijd gekoppeld aan de islam. Terwijl wat wij zagen, was dat het juist ook van een witte kant kwam, van rechts.” Het was een tijd vol opvallende terreur-incidenten. “De schietpartij in Alphen aan de Rijn. Dat was een vonk voor de film.”

“De film was al klaar in 2021, volop in coronatijd. Uitbrengen was toen niet zo evident.” Mascotte heeft noodgedwongen een tijdje op de plank moeten liggen: de bioscopen waren dicht en de film enkel online uitbrengen was niet aantrekkelijk. Toen na de pandemie de bioscopen weer opengingen lag er een zee aan films te wachten op uitbreng. “Wij sloten achteraan in de rij.”

Een filmrelease uitstellen is altijd riskant, zeker bij zo’n maatschappelijk geëngageerde film als Mascotte. Maar als Remy de film na een jaar weer eens bekijkt, kan hij ‘opgelucht’ ademhalen. “De film is niet achterhaald. Ik heb juist het gevoel dat na wat ons overkomen is, de frustraties onder jongeren alleen maar groter geworden zijn.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Boosheid als voedingsbodem

Maatschappelijke verhalen vertellen is wat Remy al wilde op zijn zestiende. “Ik wilde de journalistiek in, altijd. Eigenlijk gewoon schrijven over de dingen om me heen. Misschien komt het omdat de buurt in Zuid-Limburg waarin ik ben opgegroeid, veel sociale problemen had. Er waren heel wat mensen in mijn omgeving waar het minder goed mee afliep, die in de criminaliteit terechtkwamen of ten prooi vielen aan drugs of alcohol. De sfeer in Zuid-Limburg was en is helaas echt mistroostig.”

Van Heugten zag veel boosheid om zich heen. Boosheid die zich richtte op Den Haag. Zelf wist hij zijn boosheid om te zetten in iets positiefs. “Het is zeker een voedingsbodem om iets te maken. Zelfs uit boosheid komen dingen voort. Waah, daar moeten we iets mee! Dan gaan Gustaaf Peek en ik de kroeg in, praten daarover en maken een script."

Dat doen Peek en Van Heugten niet zozeer om met een film te gaan preken en anderen overtuigen van hun gelijk. “Een film is vooral een uitnodiging om met anderen in gesprek te gaan. Dat is voor mij wel één van de doelen om films te maken.”

Mascotte

De wereldpremière van Mascotte vond afgelopen 21 januari plaats op het Slamdance Film Festival in Salt Lake City. Op 27 januari werd de film voor het eerst in Nederland vertoond op het Filmfestival van Rotterdam. De film is vanaf 2 februari in de Nederlandse filmtheaters te zien.

Bekijk hier de trailer van Mascotte.

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie