Cultuur & Media
NTR

Tom Egbers: 'Ik ben heel gelukkig met mijn carrière'

foto: Amy Egbers en Tom Egbersfoto: Amy Egbers en Tom Egbers
  1. Nieuwschevron right
  2. Tom Egbers: 'Ik ben heel gelukkig met mijn carrière'

Tom Egbers kennen we sinds jaar en dag als presentator bij NOS Studio Sport. Daarnaast maakte hij vele andere programma's waaronder de series Toms Engeland en Toms Ierland. Hij is samen met zijn dochter Amy, operazangers, te gast in Kunststof.

Tom Egbers kennen we sinds jaar en dag als presentator bij NOS Studio Sport. Daarnaast maakte hij vele andere programma's waaronder de series Toms Engeland en Toms Ierland. Afgelopen voorjaar zou hij afreizen naar Schotland voor een vervolg, maar dat is door corona uitgesteld.

Toms moeder was Engels en zij miste Engeland altijd. "Ik voel me Nederlands, heb Nederlandse vrienden, ben hier opgegroeid, maar ik voel me ook Brits, daar hoort bij de dubbeldekker, de rode telefooncel, de Christmaspudding van mijn grootmoeder Amy, de Beatles en de humor. Ik vind het verdrietig wat er nu allemaal gebeurt in Engeland. Lange tijd was het zo'n voorbeeldland! Niet alleen maar Downton Abbey-dingen, maar ook de popmuziek, de sport, het toneel! Dat is echt fantastisch!"

En Amy: "Ik ben niet in uniform naar school gegaan, ik heb geen Britse jeugd gehad, maar er zit heel veel Britse traditie in mijn familie."

Impulsieve zangeres

Zijn dochter Amy Egbers is klassiek zangeres, mezzosopraan. Eind vorig jaar toerde zij met haar moeder, musical-zangeres Janke Dekker, door Nederland met het theaterconcert Generations waarin musical en opera elkaar ontmoeten. Ze zou naar Berlijn, om te zingen in Die Zauberflöte, maar ook dat is door corona uitgesteld.

"Ik ben een impulsieve zangeres. Ik probeer het zingen zo technisch mogelijk te benaderen, maar zodra je zingt, gebeurt er iets met je van binnen, krijg je impulsen en daar geef ik aan toe. Het kan bij klassieke zang voelen dat er maar één manier van zingen is, er zijn veel regeltjes, er is heel veel techniek. Tegenwoordig denk ik toch wel meer, die techniek geeft je een heel goeie basis, maar als artiest moet je met die techniek doen wat er vanuit jou komt!"

Amy en Tom Egbers

Niet van de regels

"Amy is niet van regels", vertelt Tom. "Ze was een heel extravert kind, natuurlijk lief, maar ook lastig, echt een karakter. Maar ik heb altijd wel vertrouwen gehad dat het goed zou komen met haar."

"De keuze voor muziek was wel en niet moeilijk", zegt Amy. "Ik heb het altijd geweten, maar ik was wel bang voor de onzekerheid die erbij hoort. Ik zag bij mijn moeder, zangeres Janke Dekker, dat het niet makkelijk is. Je moet jezelf steeds opnieuw uitvinden, het is altijd vallen en opstaan. Maar muziek is het voor mij altijd geweest, en ik dacht, als ik het nu niet ga doen, dan ga ik niet het leven leiden wat ik moet leiden."

'I am a lucky guy!'

Tom: "Als Amy en ook haar moeder op het toneel staan, dan hebben ze soort schaamteloosheid een gene-loosheid, die ik helemaal niet heb en daar benijd ik ze wel om. Als zij op toneel staan dan gaan ze ervoor, dat vind ik zo fantastisch.

Ik ben wel heel gelukkig met mijn eigen carrière, ik heb dingen kunnen zien, doen en beleven, en ik heb mensen ontmoet. Ik heb Berlusconi gesproken, Debby Harry gesproken, James Brown. Johan Cruyff was een collega. De journalistiek heeft mij heel veel gebracht. I am a lucky guy!"

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie