Cultuur & Media
NTR

Janine Abbring: 'Ik heb zes jaar lang non-stop gewerkt'

foto: Janine Abbring
  1. Nieuwschevron right
  2. Janine Abbring: 'Ik heb zes jaar lang non-stop gewerkt'

Janine Abbring, ex-presentator van Zomergasten en huidig eindredacteur van De Avondshow met Arjen Lubach werkte jarenlang hard en aan een stuk door. Dat werd haar op gegeven moment teveel, vertelt ze in Kunststof. Al vindt ze zelf geïnterviewd worden wel wat onwennig. “Ik ben niet iemand van de oneliners, of van een snel gevormde mening.”

Janine Abbring, presentator, journalist en programmamaker - Kunststof

Controlfreak

Zodra Abbring begon met het presenteren van Zomergasten kwam ze in de media onder een vergrootglas te liggen. "Ik denk wel dat je daar als vrouw meer mee te maken hebt dan als man. Een vraag als: 'Zou ze te dom zijn?' kwam bijvoorbeeld voorbij. Terwijl ik er al een hele staat van dienst op had zitten: ik had Vroege Vogels en Jakhalzen gepresenteerd, en ik was eindredacteur bij Zondag met Lubach."

Ze beschrijft zichzelf als een controlfreak. Deze arbeidsethos wordt versterkt door de media-aandacht. "Ik kreeg erg het gevoel: ik mag geen fouten maken. Dat sijpelt door in mijn hele carrière." Hierdoor bereidt ze zich extreem goed voor, ook voor simpele klussen. "Dat is misschien ook deels faalangst."

Rust

Nadat Abbring vorig jaar de stekker uit haar presentatie van Wintergasten moest trekken, schakelde ze hulp in van een burn-out coach.

"Ik heb zes jaar non-stop gewerkt: ik deed Zomergasten en Zondag met Lubach, het liep allemaal in elkaar over. Eind vorig jaar liep ik daar tegenaan. Na De Avondshow met Arjan Lubach, wat enorm leuk was maar ook erg zwaar, werd het gewoon te veel."

Ze vond het niet makkelijk om pauze te nemen. "Voor mij was het super heftig om te zeggen: 'Ik maak dit programma niet meer af en stop heel december met werken'." Op advies van haar coach probeert Abbring nu meer te ontspannen. "Eerder zag ik werk en een gedegen voorbereiding als mijn eindresultaat, nu vind ik rust ook belangrijk."

Eindredacteur

Abbring is nu eindredacteur bij De Avondshow met Arjen Lubach. Dit programma wordt vijf dagen per week uitgezonden – dat zorgt voor een hogere werkdruk dan toen Lubach een keer per week op TV te zien was.

"Er wordt mij wat vaker gevraagd naar leidinggeven op de werkvloer. Zeker na De Wereld Draait Door, waar ik ook heb gewerkt. Daar heb ik gezien hoe je niet moet leidinggeven. Ik zag dat mensen daar bang waren en ‘s avonds huilend hun fiets van het slot haalden", vertelt Abbring. Ze zegt van deze ervaring geleerd te hebben.

"Toen we met de redactie van Zondag met Lubach naar De Avondshow met Arjen Lubach gingen, wilden we wel de sfeer bewaren. We vroegen ons af: al zijn we kapot moe, hoe houden we de sfeer goed? Zodat mensen niet aan hun werk onderdoor gaan."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie