Cultuur & Media
NTR

Vanavond in Kunststof: een speciale uitzending over de Pionierstegel met Eric Corton

foto: ANP / BAS CZERWINSKI
  1. Nieuwschevron right
  2. Vanavond in Kunststof: een speciale uitzending over de Pionierstegel met Eric Corton

Kunststof staat op maandag 24 april in het teken van de Pionierstegel. In de uitzending introduceert presentator Eric Corton de genomineerden: Jasper Been (FD), Matthijs van Dam (Trouw) en Dorine Booij (FTM). Aan het eind van de uitzending wordt de winnaar bekendgemaakt.

Pioniers

Op 24 april worden in de Stadsschouwburg van Den Haag de Tegels uitgereikt. Dat zijn de journalistieke prijzen die jaarlijks door een vakjury worden uitgereikt voor journalistieke topproducties.

Voor Kunststof interviewt Eric Corton Haag de drie genomineerden in de categorie Pionier. De pionierstegel is in het leven geroepen voor beginnend journalisten die met een andere bril naar de dingen durven te kijken. De jury kijkt daarbij naar originaliteit, journalistieke vernieuwing en kwaliteit.

Genomineerden

Voor deze Tegel zijn drie journalisten genomineerd: Jasper Been van het Financieel Dagblad voor zijn special De Groningen Gasmiljarden; Matthijs van Dam schreef voor Trouw een achtergrondverhaal rond de WK voetbal in Qatar: Slaven van Qatar. De derde genomineerde is Dorine Booij van het onderzoeksplatform Follow The Money, met haar stuk Chinese techreus Tencent gebruikt Nederland voor sluiproutes langs belasting en wetten.

In de uitzending zal jurylid Melvin Captein uitleggen waarom voor deze categorie een aparte Tegel in het leven is geroepen en welke criteria de jury daarbij hanteert. Aan het eind van de uitzending, tegen de klok van acht uur, maakt hij de winnaar bekend.

Voor alle Tegels geldt dat wordt gekeken naar journalistieke excellentie en vernieuwing. Het gaat om actualiteit, timing, originaliteit en toegankelijkheid.

De prijs

De Tegel, Jaarprijzen voor de Journalistiek is een initiatief van NDP-Nieuwsmedia, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, NOS en RTL Nederland, verenigd in Stichting Jaarprijzen voor de Journalistiek.

Er worden in totaal elf Tegels toegekend in de categorieën Nieuws, Verslaggeving, Achtergrond, Onderzoek, Interview, Regionaal/Lokaal, Internationaal, Data, Audio-podcast, Storimans en de Pioniers Tegel.

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie