Cultuur & Media
NOS

Het Goudse goud: waarom de wereld dol is op stroopwafels

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het Goudse goud: waarom de wereld dol is op stroopwafels

De oer-Hollandse stroopwafel heeft een flinke opmars gemaakt. Sinds deze week is het koekje in 14.000 Amerikaanse McDonalds-vestigingen te koop, als onderdeel van de McFlurry-stroopwafel. "Een hele slimme zet van McDonalds", zegt auteur Lineke Eerdmans in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

"De stroopwafel is wereldwijd heel erg bekend, er is bijna niemand die de combinatie van het knapperige van de koek en het zachte van de stroop niet lekker vindt," zegt Eerdmans.

Voor haar boek 'De wereld van de stroopwafel' verzamelde ze stroopwafelrecepten én maakte ze een strooptocht langs stroopwafelbakkers en -kenners wereldwijd. Daardoor ontdekte ze dat sommige landen er wel heel andere eetgewoontes op nahouden. "In de Verenigde Staten zijn stroopwafels ook te koop als energybar in sportscholen. En in Italië eten ze 'm bij het ontbijt."

De stroopwafel komt oorspronkelijk uit Gouda. Dat het koekje inmiddels wereldwijd bekend is, merkt Eerdmans ook als ze op reis gaat. "Mensen vragen zelfs of je speciaal stroopwafels kan meenemen als je zegt dat je uit Nederland komt. Het is meer dan een koekje. De stroopwafel is Hollandse glorie."

Ster advertentie
Ster advertentie