Cultuur & Media
AVROTROS

'Een dolgelukkig Montessorivarken' en 'We hebben het over je gehad' zijn Humberto’s Non-Fictie Boeken van de Maanden december en januari

foto: redactie Humbertofoto: redactie Humberto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Een dolgelukkig Montessorivarken' en 'We hebben het over je gehad' zijn Humberto’s Non-Fictie Boeken van de Maanden december en januari

'Een dolgelukkig Montessorivarken' van Marjoleine de Vos (december) en 'We hebben het over je gehad' van Stéphanie Hoogenberk (januari) zijn de Non-Fictie Boeken van de Maand van deze winter. Dat heeft boekenredacteur Emma Louise Diest bekend gemaakt in Humberto. Lees hier haar recensies van de boeken.

Dit zijn de Non-fictie Boeken van de Maand december en januari

Video niet beschikbaar

December: 'Een dolgelukkig Montessorivarken' van Marjoleine de Vos

"Een dolgelukkig Montessorivarken, je vindt het zelden terug op het menu, al is het wel wat we het liefste eten. Een zaligmakend blije gedachte die ons even ten volle laat genieten van het eten dat we geserveerd krijgen of, misschien nog wel belangrijker, zelf serveren. Want daar gaat het in dit bijzonder fraai uitgegeven boek om, het bereiden van de maaltijd, wat komt daar allemaal bij kijken?

Zo neutraal als het vroeger leek, zo ingewikkeld is het nu geworden. We ploeteren wat af daar in die keuken, maar De Vos biedt een helpende hand. Voor we het weten staan we samen met Proust achter het fornuis of leren we de tafelmanieren van een eeuw geleden aan de hand van de doordringende woorden van Couperus. Een kok ben je niet zomaar, maar een hulpkok evenmin.

Zelfs als je koken buitengewoon verschrikkelijk vindt, van de heerlijke keukenverhalen van Marjoleine de Vos krijg je niet snel genoeg. Ineens zijn we ons bewust van het gevaar van de te hongerige, of juist de veel te vroeg verzadigde tafelgast. We zullen nooit meer zonder na te denken een bakje zoutjes voor onze genodigden neerzetten. Een citroen laten we zeker niet verpieteren in de fruitschaal en ineens zien we mogelijkheden met kervel en peterselie.

We vragen ons af of we liever de komkommer van Charlotte Mutsaers of de snoskommer van Roald Dahl’s Grote Vriendelijke Reus eten. We proeven ieder woord en gaandeweg wordt ons geheugen opgefrist. Eten maakt namelijk niet zelden een onuitwisbare indruk en gaat gepaard met veel herinneringen aan vroeger. Wie zijn we en bovenal wie willen we zijn? Ons eten wordt al gauw een deel van onze identiteit. Opzoek naar iets echts, iets dat ertoe doet, in eten vinden we dat authentieke waarnaar we tegenwoordig zo opzoek zijn. Niet zo verwonderlijk want eten is van nature echt.

Maar los van dit perfecte plaatje dat we daar ternauwernood in onze net aangelegde moestuin proberen te creëren, laat De Vos in haar werk zien dat het echte van eten meer is dan alleen een idee, het eten en het koken ervan zijn bezigheden die de dagelijkse sleur dragelijk maken, kleur geven, laten glanzen. Alle ingrediënten krijgen kort de hoofdrol, als waren het vooraanstaande acteurs die de spotlight meer dan verdienen. En terwijl we de vliesjes van de hazelnoten pellen nemen we het leven nog even kort door. Wie smaak heeft, eet dit boek met kaft en al op."

Januari: 'We hebben het over je gehad' van Stéphanie Hoogenberk

"Was het echt gezellig of leek het maar zo? Een vriendschap verliezen kan pijn doen, maar blijven vasthouden aan een vriendschap die allang niet meer werkt, is soms nog veel schadelijker. Je kan je buitengewoon lang aan iemand ergeren zonder iets te zeggen, een kwelling die niet lijkt te stoppen, sterker nog, het wordt met de jaren alleen maar erger.

Dit boek doorbreekt het stille lijden op een heerlijke manier. Geen halfslachtig, passief agressieve methode maar heel direct en zonder omwegen ontdoen we ons al lezend van de vrienden die drukken op ons bestaan. Maar meer nog dan dat, we buigen ons over het gehele fenomeen vriendschap. Alleen het woord vriendschap zegt maar weinig, zo gemakkelijk gaat dat namelijk niet. Het is een ingewikkeld web van grote en kleine regels waar we langzaamaan in verstrikt lijken te raken.

In dit boek leren we de echte taal van vriendschap kennen, alsof we de ondersteunende ondertiteling die we lang hebben moeten missen, eindelijk krijgen aangereikt. Het voelt als erkenning voor al die keren dat onze verdraagzaamheid tot in den treuren op de proef werd gesteld.

Met Hoogenberk is het een feest om ons zonder enige terughoudendheid in dit getouwtrek te storten. Maar vergis je niet, ieder woord heeft zorgvuldig een plek in dit boek bemachtigd. En dat is ook niet zo verwonderlijk, want juist als het om vriendschappen gaat moet je je woorden goed uitkiezen.

De toon, het ritme, met een ietwat onhandig klinkende opmerking kan de sfeer zo omslaan. Misschien is dat wel de grote aantrekkingskracht van dit boek, de sfeer, want die neem je zonder enige moeite over. We leren ons waardig te ergeren, genieten is het, Hoogenberk maakt van dit dagelijkse ongenoegen een kunst. Hebben ze het over je gehad? Waarschijnlijk wel en dat is maar goed ook."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie