Cultuur & Media

Voor het eerst durft Karsu haar onzekerheden te tonen en haar twijfels te uiten

NTR
foto: Karsufoto: Karsu
  1. Nieuwschevron right
  2. Voor het eerst durft Karsu haar onzekerheden te tonen en haar twijfels te uiten

Zangeres en pianiste Karsu Donmez heeft podia over de hele wereld bespeeld en is met haar mix van pop, jazz, klassiek en Turkse muziek een veelzijdig en geprezen artieste geworden. In Kunststof vertelt de muzikante over haar nieuwe album Karsu, waarin ze open is over de druk van sociale media en haar onzekerheden.

Quote

Waarom doen we wat we doen?

Karsu

Volgens Karsu leven we in een tijd waarin iedereen een mening over elkaar heeft en zich gelegitimeerd voelt om die te pas en te onpas met de wereld te delen. We nemen beslissingen in het leven om een ander te 'pleasen', erbij te horen of om te laten zien dat we ertoe doen, en hebben daar vervolgens de bevestiging van een ander voor nodig.

Haar nieuwe album bevat zelfbewuste liedjes over het negeren van de oordelende stem van anderen. "Het gaat over de mening van de ander die je ongevraagd meekrijgt en over het telkens willen delen. Een album begint bij mij wel altijd met muziek, met de sound die ik een plaat wil meegeven. Toen kwam daar dus de sociale media als rode draad, omdat dat overal in de wereld aan de hand is."

'Waar bemoei je je mee?'

"Het nummer Sana Ne bijvoorbeeld, Turks voor 'waar bemoei je je mee?', gaat over de constante bemoeienis van een ander", vervolgt Karsu. "In mijn geval: ik ben bijna 30 jaar en krijg je veel vragen van mensen in mijn omgeving die je niet eens goed kent, waarin een bepaalde druk wordt opgelegd. Mensen die hun leven met je delen en ook hun mening overal over geven. Dat is een nieuw fenomeen.

Aan vrouwen wordt heel vaak gevraagd of je kinderen wilt, waarom je nog niet getrouwd bent en als je wel kinderen hebt, hoe je dat allemaal combineert. Of je bent aangekomen of juist afgevallen. Dat vragen ze nooit aan mannen."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie