Cultuur & Media
NTR

Jacob Derwig: 'Je inleven in de situatie van een ander is mijn werk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jacob Derwig: 'Je inleven in de situatie van een ander is mijn werk'

Acteur Jacob Derwig vertelt in Kunststof over de voorstelling Verdriet is het ding met veren van Theater Rotterdam. Het is een voorstelling naar de debuutroman van de Engelse schrijver Max Porter. Een poëtisch verhaal over een vader en zijn twee zoons, die achterblijven na de plotselinge dood van hun echtgenote en moeder.

Verdriet is het ding met veren

In het verhaal worden de drie kort na het verlies bezocht door een kraai. Hij pakt de vader, tilt hem op en zegt: 'Ik ga pas weg als je me niet meer nodig hebt.' Jacob Derwig bewerkte zelf het verhaal, waarbij de vraag centraal staat hoe je over verdriet heen komt en een nieuwe realiteit kunt accepteren na het verlies van een dierbare. Hoe accepteer je dat niets meer vanzelfsprekend is?

Hij heeft de voorstelling nu een paar keer gespeeld voor publiek. "Drie keer spelen voor vijftig mensen was fantastisch. Zoals dat gaat tegenwoordig, iedereen was getest. Maar het was fijn om te mogen doen. Als publiek wil je toch een beetje bij elkaar kunnen wegkruipen tijdens zo'n voorstelling. En voor ons acteurs geldt dat je pas hoort of iets werkt als er mensen naar kijken; wat aankomt of niet, wat wel of niet grappig is."

'Dit boek is zó ontroerend'

De acteur moet op een bepaald moment zelfs voluit huilen tijdens de voorstelling. "Dat doe je dan gewoon", zegt Jacob. "Niet iedere keer misschien, maar toch. Dit boekje is zó ontroerend. Dat had ik al vanaf de eerste lezing. Regisseur Erik Whien zag dat ook meteen. Een paar jaar geleden bedachten we dat we er een voorstelling van wilden maken. Maar dat was nog geen eenvoudig klusje; het is een boek in tachtig fragmenten, deels poëzie, deels proza, deels toneelscènes. Ik heb zelf een nieuwe volgorde bedacht om het verhaal te vertellen."

Waarom een voorstelling over rouw? Jacob: "Je inleven in de situatie van een ander is mijn werk als acteur. De rouw is mij tot op heden bespaard gebleven. Erik Whien heeft het juist wel voor zijn kiezen gekregen. Voor hem is het dus persoonlijker. Als je het boek leest is de boodschap universeel. Wat betekent de liefde van die broers voor elkaar, van de vader voor zijn kinderen?

Tegelijk hebben we er geen loodzware voorstelling van gemaakt. Die kraai is een uitlaatklep. Die zorgt dat ze opluchting voelen, weer kunnen lachen. Na een jaar of twee, drie vertrekt hij ook weer. Die opluchting hebben we te danken aan Max Porter."

De voorstelling Verdriet is het ding met veren is eenmalig als livestream te zien op 23 mei via Theater Rotterdam.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie