Cultuur & Media
NTR

Jeangu Macrooy: 'Songfestivallied Grow was een kantelpunt, een soort therapie'

foto: Jeangu en Xillan Macrooyfoto: Jeangu en Xillan Macrooy
  1. Nieuwschevron right
  2. Jeangu Macrooy: 'Songfestivallied Grow was een kantelpunt, een soort therapie'

De muzikale tweelingbroers Xillan en Jeangu Macrooy hebben beiden een roerig jaar achter de rug. Het Eurovisiesongfestival waar Jeangu ons land zou vertegenwoordigen met het lied Grow ging vanwege corona niet door. Gelukkig kon Xillan wel afstuderen aan het Conservatorium van Amsterdam.

Sky high begin van het jaar

"Mijn jaar begon als een raket, sky high", vertelt Jeangu Macrooy over het songfestival. En toen kwam corona. "De eerste weken daarna waren echt verlammend. Ik had tijd nodig om het te verwerken."

Ook Xillan zou met achtergrondzang meewerken aan het songfestivaloptreden. "We hadden al gerepeteerd, dit zou zo'n mooi jaar worden. Het was echt een klap, maar ik vond het voor Jeangu wel heftiger dan voor mezelf."

Het lied Grow gaat over dealen met het feit dat dingen niet altijd gaan zoals je wilt. "Het lied heeft echt een bijzondere betekenis voor mij. Ik schreef het toen ik 25 jaar was en acht maanden lang in een dip zat. Dit lied was een kantelpunt, een soort therapie, een lichtje aan het einde van een tunnel. Waarschijnlijk moest ik gewoon volwassen worden."

Xillan en Jeangu Macrooy

'Ik ben heel blij dat 2020 bijna voorbij is'

"Ik ben heel dankbaar dat ik in 2021 alsnog ga meedoen", zegt Jeangu. "Er zijn deelnemers in andere landen die niet meer mogen. Ik ben superblij dat we die reis kunnen afmaken met een kakelvers nummer en ik ben ook heel blij dat 2020 bijna voorbij is."

De zingende broers waren van jongs af aan onafscheidelijk en altijd bezig met muziek maken, tekenen en schilderen. Toen ze van hun ouders een gitaar kregen, gingen ze onophoudelijk liedjes maken en spelen.

Op hun 20e ging Jeangu naar Nederland om aan zijn muzikale carrière te werken en waren ze voor het eerst van elkaar gescheiden. Xillan: "Het was heel bijzonder dat we elkaar altijd hebben gehad en ook nog onze passies delen. Maar achteraf was onze scheiding wel een blessing. We konden uitvinden wie we echt zelf waren."

'We staan op de schouders van reuzen'

Op het conservatorium heeft Xillan zijn eigen band Kownu - 'Koning' in het Surinaams - opgericht en maakte met hen het indrukwekkende lied Mother.

Jeangu: "Wat me het meest ontroert aan dit nummer is dat het gaat over onze voorouders, en dat Xillan daar weer een lied over maakt. Wat onze voorouders hebben moeten doorstaan, de enorme kracht die ze hadden; de moed om te vluchten van de plantages en te overleven in het oerwoud. Dat zit er allemaal in. Het besef dat we op de schouders van reuzen staan geeft enorme kracht en inspiratie."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie