Cultuur & Media
NTR

Bertolf: 'Ik wil meer geven met dit album'

foto: Fotograaf: Dirk Schreudersfoto: Fotograaf: Dirk Schreuders
  1. Nieuwschevron right
  2. Bertolf: 'Ik wil meer geven met dit album'

"Voor mijn doen is het best een licht album geworden." Singer-songwriter Bertolf vertelt in Kunststof over zijn nieuwe album Happy In Hindsight, dat hij op 27 mei zal presenteren via een livestream vanuit Hedon in Zwolle.

Kunststof Maandag - Jacob Derwig, Marieke Lucas Rijneveld en Bertolf - Kunststof

Ouderwets op vinyl draaien

Bertolf over z'n albumpresentatie: "Dan ga ik de plaat draaien, heel ouderwets op vinyl, en er dingen bij vertellen. Minder spannend dan het echie, maar ik kan beloven dat het heel onderhoudend is.

Op zijn zesde album horen we een iets vrolijker geluid dan we van hem gewend zijn, minder melancholisch. "Ik las een mooie quote van John Lennon: 'Een liedje moet eigenlijk ook gewoon een stoel zijn om op te zitten.' Ik wil met deze plaat meer geven, dan mensen alleen maar meetrekken in mijn eigen melancholie. Voor mijn doen is het best een licht album geworden."

Verhalen achter de muziek

Bertolf schreef ooit een liedje voor de moeder van zijn vriendin – inmiddels zijn vrouw. Bertolf: "Het liedje gaat over mijn schoonmoeder die ik nooit heb gekend. Het is heel particulier, niet een liedje dat ik vaak speel tijdens optredens. 'Could you make it rain if you understand?', vraag ik aan Mary. Ik heb het al in 2012 voor mijn vrouw geschreven, om haar ten huwelijk te vragen. Ik zat met een gitaar op de bank en zag een foto van haar moeder. Het duurde net zo lang om het liedje te schrijven als het nu duurt om het voor jullie te spelen."

Het nummer Don't Look Up, Don't Look Down schreef de zander naar aanleiding van de biografie van Auke Kok over Johan Cruyff. "Het is geïnspireerd op het wereldbeeld van Cruyff, die nooit zijn volkse komaf is vergeten én nooit opkeek tegen bobo's. Paul McCartney, een andere held van mij, zei iets soortgelijks in diezelfde periode. Toen dacht ik, dat moet ik in een liedje proberen te vatten."

Bertolf speelt live het nummer Don't Look Up, Don't Look Down

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie