Cultuur & Media
AVROTROSBNNVARAEOKRO-NCRVMAX

AD-columnist Angela de Jong niet bang dat ze raar en gek wordt door de televisiewereld

foto: Op1
  1. Nieuwschevron right
  2. AD-columnist Angela de Jong niet bang dat ze raar en gek wordt door de televisiewereld

Angela de Jong wordt geliefd en gehaat, bejubeld en beschimpt, op handen gedragen en tegelijkertijd op de korrel genomen. Dagelijks velt zij als AD-columnist een oordeel over televisieprogramma’s en tv-sterren, al ziet ze dat zelf niet per se zo vertelt zij aan Kefah Allush in Het Jaar van... (EO). "Ik weet niet of ik een oordeel vel, maar een mening heb ik zeker. Iedereen heeft een mening over iedereen, ik schrijf ‘m alleen op zodat iedereen het kan lezen."

Luisteren: Het Jaar van... Angela de Jong - Het Jaar van...

Vijf keer in de week is in het AD te lezen wat Angela de Jong is opgevallen op de Nederlandse televisie, en ze geeft zelf aan dat ze in de loop der jaren scherper is geworden. "Met een uitgesproken mening schrijf je het makkelijkst en dat is ook het leukst om te lezen. Ik heb een bloedhekel aan columnisten waarvan ik aan het eind van het stukje nog niet weet wat ze ervan vinden."

Kritiek

De veelgelezen AD-columnist zorgt voor een hoop reacties, zowel positief als negatief. Zo is Angela de Jong voor de één reden om een abonnement te nemen op het AD, maar wordt ze door de ander genadeloos bekritiseerd via Twitter of krijgt ze een mails van mensen die het niet met haar eens zijn. "Als ik dan een reactie terugstuur of uitleg geef, zeggen ze regelmatig dat ik niet tegen kritiek kan. Dat is niet waar. Ik kan er prima tegen, ik ben het alleen niet met je eens. Kritiek is niet hetzelfde als iemand gelijk geven."

Angela de Jong verbaast zich over de vererende bril waarmee mensen naar de televisie kijken. Zo schrijft ze ook over YouTubers die het internet tot hun beschikking hebben en daar heel groot zijn, maar toch in het keurslijf gaan zitten en op zaterdagavond iets willen doen op SBS6 voor 500.000 kijkers. "Op de een of andere manier wil die generatie, waarschijnlijk zelf opgegroeid met televisie kijken op de bank met een zakje chips, heel graag bij die wereld horen."

Magische televisie

Ze vindt de televisiewereld ook maar gek en raar, vol met aparte ego’s die zichzelf heel wat vinden omdat ze op het scherm komen, maar tegelijkertijd ook zo gemaakt worden. "Neem bijvoorbeeld het moment dat Max Verstappen wereldkampioen wordt en al die BN’ers zichzelf gaan filmen om te laten zien hoe hard ze juichen. Of dat de kersverse wereldkampioen wordt getrakteerd op een rap, waarvan je denkt: hou toch op! Kijk eens in de spiegel, om wie gaat het hier vandaag? Om jou of om hem?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Televisie heeft nog steeds iets magisch voor veel mensen, en we dichten de mensen die erop komen ook allemaal magische eigenschappen toe, vertelt Angela. Zelf is ze niet zo bang dat zij raar en gek wordt door de televisiewereld, onder andere door haar nuchtere instelling en de reden waaraan ze haar bekendheid te danken heeft. “Dat is om wie ik ben, dus ik moet vooral zo blijven. Dat is voor een deel waar het succes vandaan komt.”

Het Jaar van… is tussen kerst en oudejaarsavond te horen van 21.00 tot 23.00 uur. Vijf verschillende omroepen nemen de gesprekken voor hun rekening. Ook zijn de interviews terug te luisteren als podcast via de NPO Luister-app, de site en app van NPO Radio 1 en andere podcastplatforms.

Vanavond spreekt Astrid de Jong (Omroep MAX) in Het Jaar van... twee uur lang met Han van Bree.

Ster advertentie
Ster advertentie