Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Het publieke bestel werkt niet, iedere obscure beweging kan meedoen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het publieke bestel werkt niet, iedere obscure beweging kan meedoen'

De toelatingseisen van het publieke bestel moeten beter gedefinieerd worden. Dat zegt de hoofdredacteur van de Volkskrant Pieter Klok bij Spraakmakers. "Werkelijk elke obscure beweging kan onder het mom van pluriformiteit nu een beroep doen. 50.000 mensen heb je zo bij elkaar."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Volkskrant-hoofdredacteur reageert op het advies van de Raad voor Cultuur om Omroep Zwart en Ongehoord Nederland (ON) toe te laten. "Het gaat om publiek geld en dus moet het publiek belang gediend worden. Dat doe je met goede informatievoorziening, respect voor de feiten en journalistiek van kwalitatief hoog niveau. Dat is veel belangrijker dan pluriformiteitsmaatstaven."

Eind vorig jaar voldeden beide kandidaat-omroepen al aan de eis van 50.000 betalende leden. In het advies zegt de Raad dat Omroep Zwart en ON van "toegevoegde waarde" zijn; een van de eisen voor toelating. Minister Slob moet uiteindelijk beslissen of de omroepen ook daadwerkelijk worden toegelaten.

'Publiek bestel werkt niet'

"De Raad voor Cultuur concludeert dat het publieke bestel niet werkt", zegt Klok. "De huidige definitie van pluriformiteit is een soort open einde regeling, zegt de Raad. Ze roepen de politiek op om met een duidelijke kaders te komen om te kunnen bepalen of iemand écht een aanwinst is."

"Werkelijk elke obscure beweging kan nu een beroep doen", gaat Klok verder. "De politiek moet nadenken over wat echt een stroming is in de samenleving. Als je een anti-vaccinatiebeweging hebt en je wil ook een eigen omroep, dan heb je volgens mij zo dat aantal mensen bij elkaar. 50.000 is niet heel veel."

'Zorgelijke ontwikkeling'

"Is dit goed voor de democratie, voor de stemming in ons land?" Volgens Klok moet er dus kritischer gekeken worden naar de toelatingseisen tot het bestel. "Ook al geloof ik hartstochtelijk in pluriformiteit, dit is een zorgelijke ontwikkeling."

Het Mediaforum met Pieter Klok en Kefah Allush

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie