Cultuur & Media
EO

'Stop met de term 'verzetsheld', ze zijn niet onfeilbaar'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Stop met de term 'verzetsheld', ze zijn niet onfeilbaar'

Tijdens een bezoek aan het totaal vernieuwde Verzetsmuseum in Amsterdam zul je geen 'verzetshelden' tegenkomen. Het museum kiest ervoor om die term niet meer te gebruiken, vertelde conservator Karlien Metz in Dit is de Dag.

Zouden we verzetshelden geen helden meer moeten noemen?

Volgens Metz komt die keuze voort uit de wens van de verzetsmensen zelf: "Het museum is ooit opgericht door oud-verzetsmensen. Zij hadden een hekel aan de term 'held'. Wij vinden het belangrijk om de heldhaftige daden van deze mensen te laten zien, maar ze vooral als mensen te portretteren. Het idee van een held heeft iets onfeilbaars. Door ze als gewone mensen met twijfels en fouten neer te zetten brengen we de geschiedenis en hun verhalen dichterbij."

'Held is geen heilige'

Historicus Wim Berkelaar snapt dat het lastig is om over jezelf te zeggen dat je een held bent, maar vindt het jammer dat het museum de term niet gebruikt. "Een held is niet hetzelfde als een heilige, het betekent niet dat je geen fouten maakt."

Volgens Berkelaar heb je twee dingen nodig om een held te zijn: moed en een belangeloos moreel instinct. De mensen die belangeloos opkomen voor een ander verdienen volgens hem de term held. "Zeventig jaar na dato mogen wij burgers echt wel beseffen hoe bijzonder het is om op het gebied van dat belangeloos moreel instinct en die moed boven het gros van de Nederlanders uit te stijgen."

Ster advertentie
Ster advertentie