Cultuur & Media
KRO-NCRV

Minister Sander Dekker: verwensingen op sociale media verbieden is moeilijk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Sander Dekker: verwensingen op sociale media verbieden is moeilijk

Verwensingen op sociale media verbieden, dat wordt moeilijk, zegt minister Sander Dekker in Spraakmakers op NPO Radio 1. "Het is een kwestie van fatsoen. Toon wat begrip, toon medemenselijkheid en stop met dit ruwe gedrag."

Video niet beschikbaar

De minister voor Rechtsbescherming reageerde in de uitzending op de campagne van Slachtofferhulp Nederland, waarin wordt opgeroepen om te stoppen met het plaatsen van kwetsende opmerkingen op sociale media over slachtoffers en nabestaanden van verkeersongevallen, misdrijven en rampen.

Het gaat om reacties als 'hij is vast dronken geweest' onder een bericht over een dodelijk ongeval. Of 'zal hij het wel zelf naar gemaakt hebben', bij een Facebookbericht over een steekpartij. Voor slachtoffers en nabestaanden zijn dit soort negatieve opmerkingen volgens niet alleen uiterst pijnlijk, maar hebben ze ook een negatieve invloed op het verwerkingsproces.

Inlevingsvermogen

"Het gaat om slachtoffers die al veel te verduren hebben gehad", reageert Dekker. "Dan geldt nog eens extra: toon inlevingsvermogen. Probeer je te verplaatsen in het verdriet dat mensen hebben." De minister denkt bovendien dat mensen dit soort kwetsende opmerkingen nooit zouden maken als ze elkaar in de ogen zouden kijken. "Dus waarom plaats je het dan wel op sociale media?"

Ster advertentie
Ster advertentie