Cultuur & Media
BNNVARA

Van een journalistieke zoektocht naar verliefdheid: Huib de Zeeuw werd verliefd op een Syrische vrouw

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. Van een journalistieke zoektocht naar verliefdheid: Huib de Zeeuw werd verliefd op een Syrische vrouw

Van een journalistieke zoektocht naar verliefdheid: Huib de Zeeuw zocht via Facebook contact met Syrische leeftijdsgenoten om meer te leren over leven in een oorlog. Daarom stuurde hij een berichtje naar Diana, een jonge vrouw. Wat hij niet had verwacht, gebeurde: ze werden verliefd. In De Nieuws BV vertelt hij over de bijzondere relatie.

Huib schreef een groot stuk in de Correspondent over zijn avontuur, want ze gingen niet alleen een relatie aan, maar hij leerde ook veel van haar. Zo had hij nooit verwacht dat je naar een feestje kon gaan midden in de oorlog. Maar Diana gaat nog wel naar restaurants en feestjes. ''Hoe kan je daar naartoe gaan terwijl je stad gebombardeerd is?'', vroeg Huib zich af. Maar Diana wordt depressief van het conflict en wil niet alleen maar binnen zijn: ''Mensen hebben altijd een soort ritme nodig en je probeert te overleven'', denkt hij.

Kant kiezen

Huib was direct door haar geïntrigeerd bij hun eerste contact. Maar zij was in het begin sceptisch, omdat er wel meer contact met haar werd gezocht door buitenlandse journalisten. Die vroegen haar vooral wie ze steunde in het conflict. Maar Huib leerde van haar dat er niet twee smaken zijn in een oorlog: ''Voor haar betekent vrijheid in Syrië niet een dictator ja of nee. Er ligt een mentaliteit onder die verrot is. Zeker als vrouw kan je gewoon geen eigen keuzes maken.''

''Of je nou Assad hebt of Islamitische rebellen. Iedereen bepaalt hoe zij moeten leven en Diana wil haar eigen keuzes kunnen maken'', vertelt Huib. Dit is ook wat Huib hoopt dat mensen meenemen uit zijn verhaal. Er is een grote zwijgende meerderheid die geen kant kiest en niet vecht of demonstreert, maar die wel lijden onder deze oorlog, alleen minder zichtbaar.

Daarnaast merkt hij dat veel mensen in Nederland het conflict in Syrië niet meer volgen, het is te complex en staat ver weg. Met dit verhaal kunnen mensen zich wellicht beter identificeren en wordt de oorlog persoonlijk.

Het stuk van Huib de Zeeuw is te lezen via de website van de Correspondent.

Journalist op zoek naar verhalen uit Aleppo vindt zijn liefde

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie