Cultuur & Media
AVROTROS

Elfie Tromp: 'De media hebben de moraliteit van een 4-jarige'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Elfie Tromp: 'De media hebben de moraliteit van een 4-jarige'

De media mogen meer moreel bewustzijn krijgen, vindt schrijver en performer Elfie Tromp. "We zitten in een klem van spektakelnieuws. En roemruchte uitspraken doet het beter op de headlines dan een genuanceerd uitgedacht pleidooi. Daarmee hebben de media de moraliteit van een 4-jarige", zegt ze bij ROOS!

#104 - Roos in gesprek met Elfie Tromp - MISCHA!

Het is om deze kritiek dat Elfie Tromp zich terugtrekt uit de media, vertelt ze. "De journalistieke arena is voor mij uitgespeeld. Als een kwartetspel. Ik weet nu hoe het werkt met ophef. Nu wil iets nieuws leren." Tromp was jarenlang columnist voor onder andere de Metro, schreef essays in de Volkskant en had een column op NPO Radio 1. "Als je als mediamaker in de radar van het geheel zit dan heb je denk ik te weinig bewustzijn van hoeveel invloed je hebt. Het zou goed zijn als er op de opleiding journalistiek meer aandacht is voor ethiek."

Boos

"Ik heb ook afscheid genomen van het idee dat je als columnist de wereld kan veranderen. Ik had grote dromen om de wereld bewuster te maken. Maar een stukje van 350 woorden is een korte sprint. Wat ik te zeggen heb, heeft meer ruimte en nuance nodig." Tromp ziet daarvoor meer heil in theatermaken.

Wat ook heeft meegespeeld is de vele haatreacties die ze kreeg op haar columns. "Ik kreeg ernstige bedreigingen, had politiebeveiliging. En hoe bozer de reacties waren, hoe bozer ik werd. Ik wil mensen niet meer boos maken. Ik wil ze aan het denken zetten."

Radicale tederheid

En daarom doet ze een oproep tot 'radicale tederheid en empathie'. "We hebben het zo vaak over termen als daadkracht, dromen waarmaken en het aanpakken van je leven. Dat zijn allemaal mooie termen, maar tederheid wordt eigenlijk te weinig bewonderd."

Tromp vindt dat we niet alleen meer teder mogen zijn voor elkaar, maar ook voor onszelf. "Er mag wel wat meer bewondering zijn voor mensen die dat kunnen. Tederheid is niet slapheid. Tederheid is aandachtigheid en zorgzaamheid."

Luister hier het hele gesprek terug!

#104 - Roos in gesprek met Elfie Tromp - MISCHA!

Ster advertentie
Ster advertentie