Achtergrond
AVROTROS

Kunstenares Tinkebell 20 jaar bedreigd: 'Het heeft impact op mijn mensbeeld'

foto: Eigen beeldfoto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunstenares Tinkebell 20 jaar bedreigd: 'Het heeft impact op mijn mensbeeld'

Al 20 jaar krijgt kunstenares Tinkebell doodsbedreigingen en haatberichten. "De vorm, de plek en de heftigheid is veranderd", vertelt ze. "Vroeger ging het om kettingbrieven, nu gaat het om filmpjes waarin wat ik zeg totaal uit de context is gehaald en het lijkt alsof ik in mijn achtertuin een fabriek heb waarin ik elke dag puppy's martel. Op grote schaal is ook mijn adres, bankgegevens, gegevens van vrienden verspreid. Dat is echt gevaarlijk."

#101 - Roos in gesprek met Tinkebell - MISCHA!

Het begon allemaal twintig jaar geleden, na haar beruchte kunstproject My Dearest Cat Pinkeltje, waarbij ze haar kat doodde en er een tas van maakte. Ze wilde ermee aantonen dat we het wel acceptabel vinden dat koeien en varkens na een slecht leven worden gedood voor consumptie, maar we er bij een huisdier een ander moraal op na houden. Sindsdien wordt ze overladen met doodsbedreigingen. “In 2008 ben ik gestopt met tellen, toen zat ik op 200 000 haat- en dreigmails.”

Archief van haat

Steeds is er weer een nieuwe generatie die hoort over dit project en laaien de haat en bedreigingen weer op. Ze bewaart ze allemaal. En heeft nu een archief van online haat; zoals ze dat noemt. “Het is ook interessant. Ik ben één van de eerste mensen ter wereld die zoveel haatmail kreeg. Nu is het misschien normaal dat mensen die zich uitspreken of in de politiek zitten haatmail krijgen en bedreigingen, maar toen was het bijzonder. Ik kan nu zien hoe de ontwikkeling is van hoe mensen hun haat online uiten."

Boeman

En die is steeds heftiger, vertelt Katinka Simonse, beter bekend als Tinkebell. Zo gaan er filmpjes rond waarin haar uitspraken gecombineerd worden met andere zaken waar ze niets mee te maken heeft. "Er wordt zo een nieuw verhaal gecreëerd, dat in niets lijkt op de werkelijkheid, alleen om me een zo groot mogelijke boeman te laten lijken." En haar haters gaan nog verder, vertelt ze. "Er is vorig jaar een document van mij op grote schaal verspreid, onder de naam 'Kill Tink' waarin al mijn privé-gegevens zijn verspreid op grote schaal. Ze hebben mijn wachtwoorden achterhaald, mijn adres, bankgegevens, gegevens van vrienden."

Simonse wijdt het deels aan het feit dat mensen niet de moeite lijken te nemen zich te verdiepen in waar ze eigenlijk op reageren. Mensen hebben sneller een oordeel klaar en dat oordeel is harder geworden, zegt ze. “Steeds minder mensen verdiepen zich in zaken. Mijn mensbeeld is er niet beter op geworden."

Gijs van Dijk

Tinkebell kwam ook begin dit jaar in het nieuws toen bekend werd dat ze een klacht had ingediend tegen PvdA-politicus Gijs van Dijk, waarna er meer beschuldigingen van ongepast gedrag van hem volgden. Ze vertelt in dit interview waarom ze dat deed.

Luister hier het hele gesprek terug!

#101 - Roos in gesprek met Tinkebell - MISCHA!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie