Cultuur & Media
AVROTROS

'Behandel materialen alsof het mensen zijn', zegt architect Thomas Rau

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Behandel materialen alsof het mensen zijn', zegt architect Thomas Rau

"Hoe maak je een gebouw zo, dat als niemand het meer nodig heeft, je alles zonder waardeverlies weer eruit kunt halen?", dat is de vraag waar architect Thomas Rau zich mee bezighoudt, vertelt hij in MISCHA!. "Ik bouw vanuit de houding dat we te gast zijn op aarde."

#157 - Thomas Rau - MISCHA!

Rau over zijn visie op circulariteit: "Je ontwerpt een gebouw als een depot. Je deponeert materialen, in de vorm van een studio, bijvoorbeeld. Aan het eind van de levenscyclus kun je het gebouw weer leeghalen, en de materialen één op één weer opnieuw gebruiken. Ik probeer materialen zo te behandelen als wij mensen elkaar zouden moeten behandelen."

'Niemand is verantwoordelijk'

Klimaatcrisis, gascrisis: de architect hoopt op meer crises. "Het interessante daarvan is: niemand is verantwoordelijk. Stel nou de GroenLinks had gezegd: we zetten de verwarming deze winter niet hoger dan twintig graden. Dan was de pleuris uitgebroken. Nu doen we dat alsnog, zogenaamd omdat er een crisis is. Blijkbaar is dat op dit moment hét instrument om grote verandering te bewerkstelligen."

#157 - Thomas Rau - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie