Naar homepage
Cultuur & Media

Leo Blokhuis: 'De opwinding van muziek zit op een onuitspreekbaar niveau'
NTR

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Leo Blokhuis: 'De opwinding van muziek zit op een onuitspreekbaar niveau'

"Voor mij liggen muziek en religie naast elkaar", zegt muziekjournalist Leo Blokhuis in Kunststof. "Het zit in hetzelfde laadje. Het gaat allebei over het onzegbare. Je hebt meer buik minder hoofd nodig. Muziek heeft letterlijk invloed gehad op mijn geloofsleven, op mijn spirituele kant."

Leo Blokhuis, muziekjournalist

De opwinding van muziek

"Ineens gingen allerlei voelsprieten omhoog staan die ik genegeerd had", vertelt Blokhuis over de eerste keer dat hij met popmuziek in aanraking kwam. "Die opwinding van de muziek. Ik zou het vergelijken met een verliefdheid. Dat je ineens iemand in de ogen kijkt en denkt, dit wil ik.

Voor mij liggen muziek en religie naast elkaar. Het zit in hetzelfde laadje. In die zin is het zeker spiritueel. Het gaat allebei over het onzegbare. Dat is een ingewikkelde weg die ik heb moeten gaan, vanuit het traditionele Calvinisme, wat een heel erg rationele vorm van geloven is en waar ik mee vastliep. Je hebt meer buik en minder hoofd nodig.

Muziek heeft letterlijk invloed gehad op mijn geloofsleven, op mijn spirituele kant. Als ik jou moet zeggen waarom een plaat fantastisch is, dan ga ik al gauw stotteren, omdat het op een onuitspreekbaar niveau zit. Ik begreep door muziek dat religie daar zit en niet alleen in een boek met woorden."

De drang op de vertellen

Blokhuis is een zoon van de Nederlands-gereformeerd predikant Bert Blokhuis, uit een gezin met acht kinderen, is hij de vierde. "Mijn vader had een krankzinnig geheugen. Hij was vaak aan het vertellen, bijvoorbeeld tijdens autoritten met het hele gezin." Een drang om te vertellen, dat herkennen we in de popmuziekkenner. "Ik denk dat ik heel erg op mijn vader lijk."

"Je bent ergens heel erg enthousiast over en onze manier om dat te uiten is om daarover te vertellen. Drie van de kinderen zijn zo. Eentje ken je, die zit in de politiek (staatssecretaris Paul Blokhuis), de ander is dominee geworden en ik doe het met muziek. Je mist soms de antenne om te voelen of de ander erop zit te wachten", zegt hij lachend.

'Zonder ledigheid geen creativiteit'

"Ik ben wel iemand die zijn hoofd moeilijk stilzet. Mijn hoofd is best wel een wereld op zich. Ik rij graag in de auto. En juist even de radio uit, om je kop vrij te maken. Dat gebeurt eigenlijk nergens. Ik werk ook thuis, ontspannen thuis gaat al lastig. Dat metalen fort is dan heerlijk, dat zijn de momenten dat je ideeën krijgt. Ik denk vaak schrijvend."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie