Cultuur & Media
VPRO

De psychologische moederdood die je moet plegen om op eigen benen te staan

foto: Dimitri van Zeebroeck
  1. Nieuwschevron right
  2. De psychologische moederdood die je moet plegen om op eigen benen te staan

Kan je het maken om je moeder de deur te wijzen als je eigen leven eronder lijdt? De moeizame moeder-dochterrelatie en de weerslag daarvan op drie generaties vrouwen staat centraal in de nieuwe film Drijfzand. ''Als je geen confrontatie aangaat met je moeder en een knip maakt, komt het ook niet goed'', vertelt hoofdrolspeler Elsie de Brauw in Nooit Meer Slapen.

Drijfzand

Een prettig leven op een rustig eiland wordt verstoord als een lastige moeder plots voor de deur staat. Ze is ziek en heeft hulp nodig. Wat volgt is een dilemma voor haar dochter: kiest ze voor haar eigen gezien of haar moeder? Elsie de Brauw speelt de glanzende rol van een narcistische moeder in de nieuwe film Drijfzand, die vanaf deze week te zien is in de bioscoop.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Moeder-dochterrelatie

Een moeizame moeder-dochterrelatie is herkenbaar voor actrice Elsie de Brauw. ''De moeder die ik in de film speel, houdt zielsveel van haar kind. Maar het is een vrouw die niet reflecteert en alleen maar vanuit haarzelf redeneert.'' Het is niet iedereen gegeven buiten het eigen belang te denken, merkt de actrice. ''Er zijn veel mensen die dat zo doen. De moeder in de film sleurt iedereen mee in haar emotie, ze denkt dat het normaal is.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Psychologische moederdood

Kan je jezelf bevrijden van je moeder in zo'n geval? Het is een emotionele keuze, weet De Brauw. ''Ik had zelf ook een best ingewikkelde moeder. Maar ik troostte me bij het idee dat ze snel dood zou gaan, en dat ik er dan af was.'' Veel beter is het om een daad te stellen terwijl iemand nog leeft, blikt ze terug. ''Als je het zelf doorknipt, houd je de regie in eigen handen. Dan geef je het ook niet meer door aan de volgende generatie.'' Het is een soort psychologische moederdood die je moet plegen op zeker ogenblik om op eigen benen te staan, beseft De Brauw. ''Zeker als die moeder niet goed voor je is. Mijn moedermoord stel ik altijd voor als iets dat je moet doen om te kunnen groeien.''

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie