Cultuur & Media
KRO-NCRV

Adriaan van Dis doet heel druk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Adriaan van Dis doet heel druk

Adriaan van Dis schreef een prentenboek: Adje doet heel druk, over een jongetje met ADHD. Adje wordt constant tot de orde geroepen. Kleed je aan, sta rechtop. "Vooral doe gewoon. Maar gewoon, daar is niks aan."

Adriaan van Dis

Het boek is autobiografisch – de gelijkenis in de voornaam is dan ook geen toeval. "Ik was een druk kind, maar had geen medisch label. Ik stond vaak in de hoek en moest vooraan zitten omdat ik niet bij de les was." Toen Van Dis dat vertelde, zei iemand: 'Adje doet heel druk'. Dat bleef Van Dis bij, wat resulteerde in zijn eerste kinderboek.

'Laat een kind uitrazen'

Van Dis denkt terug aan alle jongetjes en meisjes die druk waren. "Ik heb er problemen mee dat iedereen een medisch label krijgt. Geef dat kind geen pil, laat hem uitrazen."

'Magisch denken'

Aan het eind van het boek 'verdwijnt' Adje. "Dat is het leuke van kinderen. Ze kunnen magisch denken en vullen dingen in waarvan we denken dat er geen logica in zit. Ze maken er zelf een verhaal van."

Volgens Van Dis kunnen we allemaal onzichtbaar zijn, als we het ons maar heel erg inbeelden. "Onder onze hersenpan bevindt zich een heel universum. Daar is alles mogelijk."

Ster advertentie
Ster advertentie