Naar homepage
Cultuur & Media

De nieuwe editie van 'Die ene patiënt': 'Er was tijdens corona zoveel verdriet bij zorgverleners om alles wat niet kon'
AVROTROS

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. De nieuwe editie van 'Die ene patiënt': 'Er was tijdens corona zoveel verdriet bij zorgverleners om alles wat niet kon'

Die ene patiënt: wat begon als een serie in de Volkskrant over welke patiënten de meeste indruk maakten en een arts stimuleerden, is uitgegroeid tot een groot succes met 200 bijdrages en inmiddels drie boeken. Journalist Ellen de Visser begon een aantal jaar geleden de succesvolle serie. "In deze laatste editie heb ik coronapatiënten toegevoegd. Wat die zorgverleners zo verdrietig maakte, was alles wat ze niet konden doen", vertelt ze bij Humberto Tan.

Een van de verzorgenden die mee heeft gedaan aan de serie is Julian Hooikaas. Hij werkte tijdens de crisis in een huis met 75 bedden waar mensen lagen met corona, die zouden sterven en niet meer gereanimeerd wilden worden. Bekijk hier zijn aangrijpende verhaal terug over de enorme aantallen van overlijdens in één nacht:

De dokter leert van de patiënt

Ellen de Visser is journalist voor de Volkskrant en begon daar met de serie Die ene patiënt. De serie heeft twee jaar lang gedraaid en er zijn 130 verhalen verzameld. Er zijn nu drie boeken uit. "Mijn chef heeft de titel bedacht. En het komt voort uit een persoonlijk verhaal: de dood van mijn zwager die 4 jaar geleden overleed aan darmkanker. Bij de uitvaart zat zijn oncoloog in de zaal. En toen dacht ik: wat apart? Als hij dat bij iedereen doet, kan hij aan de gang blijven."

Het bleek dat de zwager van De Visser een bijzondere band had opgebouwd met zijn oncoloog. "In 2 jaar tijd zijn zij vrienden geworden. En die ene zin van hem trof mij heel erg: 'Ik heb heel veel van hem geleerd'. Ik had mij niet eerder gerealiseerd dat doctoren ook konden leren van patiënten", vertelt Visser.

Iedereen had een verhaal over een patiënt

Visser besloot dus een serie te maken voor de Volkskrant. Toen ze artsen benaderde vroeg ze zich eerst af of het wel haalbaar was en of artsen daar wel over wilde spreken.

"Ik mailde tien artsen. En ze wilde alle tien meteen meewerken." Later boden artsen en heel veel anderen zichzelf aan bij Visser. "En toen kwamen er ook verpleegkundigen, psychologen en heel veel anderen bij."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie