Cultuur & Media
AVROTROS

'Buiten de Lijnen' van Frank Heinen in Humberto uitgeroepen tot beste sportboek van het jaar

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Buiten de Lijnen' van Frank Heinen in Humberto uitgeroepen tot beste sportboek van het jaar

Schrijver Frank Heinen heeft de Nico Scheepmaker Beker gewonnen voor het sportboek Buiten de Lijnen. De prijs voor het beste sportboek van het jaar werd vanmiddag uitgereikt in het programma Humberto.

Sportpresentator Rivkah op het Veld en schrijver en columnist David Endt mochten dit jaar het beste boek bepalen. Eerder maakten zij al de genomineerden bekend: Abdi Nageeye: Atleet zonder grenzen van André van Kats, Paul Dogger van Peter Zantingh, Johan Cruijff van Auke Kok en Briek! De laatste Flandrien en Herman Chevrolet.

Kistje met juwelen

"We hebben de short-list eigenlijk in fases gemaakt", zegt Op het Veld. "We hadden eerst 47 boeken." En uiteindelijk koos de jury dus Buiten de Lijnen.

"Het boek is origineel. Het is een hele rijke verzameling van verhalen die overal de sfeer van Frank Heinen in zich hebben. Het gaat over voetballers die we niet kennen. Er zit enige tragiek in. Er zit iets komisch in. Het is een kistje met allerlei kleine juwelen. Het is een prachtig boek om te lezen. En die kwaliteiten van het boek zitten ook alleen in de schrijver", vertelt jury-voorzitter Endt.

'Project van jaren geweest'

"Wat een woorden", reageert schrijver Frank Heinen. "Het is een project van jaren geweest. Het waren eerst losse verhalen die ik voor Hard Gras heb geschreven en ik voelde dat er meer in zat. Ik kwam op het idee voor een boek en ging toen selecteren."

Heinen is niet alleen trots op de prijs, maar ook op het boek. "Ik ben er nog iedere dag blij mee", vertelt Heinen.

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie