Cultuur & Media
BNNVARA

Kersttoespraak koning Willem Alexander is 'liefdevol naar het individu'

foto: Rijksvoorlichtingsdienstfoto: Rijksvoorlichtingsdienst
  1. Nieuwschevron right
  2. Kersttoespraak koning Willem Alexander is 'liefdevol naar het individu'

De kersttoespraak van koning Willem Alexander wordt goed ontvangen door het speechpanel van De Nieuws BV. Volgens Amerikakenner Laila Frank was hij in zijn zorgvuldig gecomponeerde stuk "liefdevol voor het individu."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het thema van de kersttoespraak van de koning was dit jaar 'vrijheid'. "Vrijheid is de vlam die in alle Nederlandse harten brandt", zegt de koning. "Het klinkt poëtisch maar het doet wel recht aan wat ik om mij heen zie." Hij noemt een paar beroepsgroepen, waaronder boeren, bouwers en biologen. Dat zijn toch mensen die tegenover elkaar staan de afgelopen tijd, zonder een kant te kiezen noemt hij dat hier wel.

Subtiele reactie op maatschappelijke onrust

Huib Hudig, presentatiecoach bij Speak to Inspire, noemt het een fraaie speech: "Ik vond het een ontzettend goed verhaal, heel zorgvuldig gecomponeerd. Hij zet eerst de vrijheid neer, daarna de onvrede waar we in zitten en dan komt hij met die 'maar toch' en gaat het veel meer over geluk. Op een subtiele manier weet hij te reageren op de maatschappelijke onrust."

Daarnaast spreekt Willem Alexander jonge mensen aan. Daarin gaat hij in op de prestatiedruk die onder de jongere generatie heerst. Hij doet een beroep op de feestdagen die kunnen dienen als een tijd van reflectie. "Doe ik het wel goed? Maak ik wel de juiste keuzes?"

Quote

Dat streven naar geluk is mooi, maar het mag geen obsessie worden

Koning Willem Alexander

De koning vervolgt: "Dat streven naar geluk is mooi, maar het mag geen obsessie worden. Verdriet mag er zijn en mislukkingen en tegenslagen horen bij het leven. Dit zeg ik ook tegen jonge mensen, trek het niet te veel aan als het tegenzit, geef jezelf de ruimte, het is oké."

Video niet beschikbaar

Vaderlijke boodschap

Het doet het speechpanel van De Nieuws BV denken aan wat hij misschien tegen zijn dochters zegt. Julia Wouters, werkte tien jaar als speechschrijver van Lodewijk Asscher, beaamt dat: "Hij heeft ook iets vaderlijks. Het duurde heel lang voordat hij de gravitas had dat hij met dit soort boodschappen wegkwam, maar eindelijk is het zover. Zo kwam hij mooi met de boodschap 'het is oké' weg."

Jurjen van de Bergh, van de Goede Zaak: "Wij vroegen ons af wat voor hem was geschreven en wat hij er zelf in had gezet. Dit was het meest persoonlijke deel van die speech. Ik vond het heel geloofwaardig. Het was keurig binnen de marges want het ging niet over de status quo. Het was verbindend."

Liefdevol naar geheel en individu

Laila Frank: "Wat ik heel mooi vond, ik vond hem heel liefdevol. Liefdevol naar het land toe als geheel, zorgdragend voor het geheel, dat we daarin naar elkaar luisteren en de ruimte geven. Het was geruststellend. Hij was ook liefdevol en zorgdragend voor het individu. Met je eigen leed en het feit dat het leven niet altijd loopt zoals je het gewild had."

Kersttoespraak Willem Alexander is 'liefdevol voor het individu'

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie